Een hobby werd een passie, en hier zal ik trachten op regelmatige basis mijn belevenissen te herbeleven in woord en beeld. Tracht het leven niet te leven maar te beleven.
25.12.09
24.12.09
22.12.09
Het stadhuis te Brugge.
Het gebouw staat rechts op de foto is het stadhuis. Gebouwd tussen 1376 en 1420, in Gotische stijl waar eertijds de stadsgevangenis stond (Ghiselhuus). De beelden stellen historische en Bijbelse personages voor.
De 24 schilden op de gevel zijn de wapenschilden van de steden en gemeenten die behoorden tot het Brugse Vrije. Het maaswerk op de vensters is puur vakmanschap. Het verticalisme van de Gotische stijl treffen ons (opgaan naar God).
Het dak met de zes kleine torentjes en gesiceleerde schoorstenen met kroontjes weerhouden onze aandacht. De engelen zijn in verguld koper.
Wanneer je tijd maakt om naar Brugge te gaan dan loont een bezoek aan de Gotische zaal op de eerste verdieping zeker de moeite. In deze zaal komt het stadsbestuur bijeen en geven de koppeltjes hun jawoord.
21.12.09
Het Prinsenhof te Brugge.
Op het einde van de jaren 1300 brachten de Bourgondische Hertogen een andere wooncultuur mee naar Vlaanderen. De kille residentie van de sobere Steen op de Burg in Brugge en het slot van Male trokken hen niet aan.
Ze wensten meer luxe en luchtiger paleizen of “Hoven”. Te Brugge werd een grafelijk goed waarvan in 1396 voor het eerst sprake is, vergroot tot een weelderiger residentie “ Het Prinsenhof”.
De Bourgondische hofhouding kende er een explosieve groei tijdens Brugge’s gouden eeuw. Het Prinsenhof was het toneel van enkele schitterende feesten. Denken we maar aan het huwelijk van Filips de Goede met Isabelle van Portugal en dit van Karel de Stoute met Margaretha van York (vijfjaarlijkse Gouden Boomstoet). Na de dood van Maria van Bourgondië in 1482 raakte het kasteel in verval en het gebouw werd verkocht.
Op 5 februari 2008 werd hier het prestigieuze hotel “Duke’s Palace” geopend. Het is de eerste vestiging van de luxeketen Kepinsky in België en het eerste vijfsterrenhotel in Brugge. Het hotel heeft 93 kamers.
Of het bruintje van de gemiddelde wandelaar “een verwenverblijf” van enkele nachten kan trekken is nog maar zeer de vraag.
18.12.09
17.12.09
14.12.09
De Heimolen op de Molenheide te Langdorp.
Deze molen dateert uit 1662. Sindsdien bepaalt de Heimolen het landschap op de Oude Stok. Landschappelijk horen de molenheide en de Heimolen onafscheidelijk samen.
Nadat de laatste molenaar Walter Van Aelst in 1958 definitief de zeilen van de Heimolen oprolde, trad het verval in.
Ook de Molenheide veranderde in de loop der jaren drastisch. De stuifduinen en de schrale zandgronden werden beplant met dennen waardoor er van het open heidelandschap nagenoeg niets overbleef.
Natuurpunt kocht, onder impuls van de pas opgerichte werkgroep, in 1995 de Heimolen en de bijhorende percelen van de familie Canard d’ Amal.
De molen was toen in zo’n slechte staat dat dringende instandhoudingwerken nodig waren. Van de eens zo uitgestrekte Gijmelse heide bleef een klein restgebiedje aan de Heimolen over.
Het hele jaar door kan je elke windrijke zondag van 10 u tot 13 u de molen zien malen en krijg je deskundige uitleg van de molenaars.
Van 1 mei tot 30 september is de molen ook open op zondagnamiddagen tussen 13 u en 17 u maar dan maalt de molen niet.
De Molenaars zijn: Bert Corten 016-570157
Bart Goossens 016-572804
9.12.09
De Biesenweiden.
Toch zijn nog sporen van het vroegere weidelandschap te vinden. Knotwilgenrijen, de talrijke sloten en enkele hooiweiden. Door het rooien van de zieke populieren en het begrazen door enkele runderen, wordt het gebied omgevormd tot een gevarieerd landschap met open plekken, waar heel wat planten en dieren zicht thuis voelen. De natuur mag er dan zelf haar werk verder doen.
Het wandelpad door de Biesenweiden is vrij toegankelijk. Wandel alleen op de aangeduide paden en hou honden aan de leiband. Zo verstoor je het minst de natuur. Laarzen zijn na regenval zeker geen overbodige luxe.
Even verder kan je het mooie plaatsje Klein Willebroek vinden met zijn mooi haventje, de ideale plaats voor een rustig natje en droogje.
7.12.09
1.12.09
Diner for one.
30.11.09
29.11.09
28.11.09
27.11.09
25.11.09
WSV Schelle richt in:
Wandelclub WSV Schelle richten op volgende datums een wandeltocht in:
28/02/2010: Nationale VWF Wandeldag Provincie Antwerpen te Schelle.
29/08/2010: Zomertocht te Schelle.
07/11/2010: 7de Octaaftocht te Niel.
24.11.09
Het bier wordt duurder.
De directeur van Duvel komt bij de Paus op bezoek en zegt:
Ik geef u 10.000 euro als u in het 'het onze vader' in plaats van:
" geef ons heden ons dagelijks brood " eens zegt:
" geef ons heden ons dagelijks bier ".
" Onmogelijk " wimpelt de Paus zijn voorstel af.
Een jaar later komt de Duvel directeur opnieuw naar de Paus en biedt hem nu 100.000 euro.
Weer weigert de Paus.
Als de bierdirecteur voor de derde keer de Paus komt smeken of hij eens 'geef ons heden ons dagelijks bier' wil zeggen, nu voor 1 miljoen euro, aarzelt de Paus en denkt eens diep na.
Daarna belt de paus zijn secretaris en vraagt.
"Wanneer loopt dat contract met die bakker af "???
18.11.09
Natuurgebied Bulskampveld te Beernem.
Het historische “Bulscampveld”, in de oudheid “Bulnas Campa” genoemd, wat zoveel betekend als “stierenveld”, was tijdens de Middeleeuwen het grootste heidegebied van het graafschap Vlaanderen. Eind 18de eeuw werden de veldgebieden systematisch ontgonnen voor de landbouw. Zo ontstond het kenmerkende drevenlandschap met dampatroon. De meest onvruchtbare gronden werden later bebost.
Die verschillende landschappen tref je aan langs het educatief natuurpad. Elk landschap heeft een typische fauna en flora, die je tijdens de wandeling kunt ontdekken.
Zo bestaat het natuurlijke bos hier uit zomereik en berk. De ree voelt zich er opnieuw thuis. Enkele typische planten voor de wastine zijn struikheide en brem. Een bewoner hiervan is de levendbarende hagedis.
Vleermuizne maken dan weer dankbaar gebruik van de dreven als navigatiemiddel en de moeraszone is de thuisbasis voor libel en vinpootsalamander. De sterk geurende gagel is hier een interessante verschijning. Het werd in vroegere tijden gebruikt in de plaats van hop om bier te brouwen, zo had ik ooit in Oosthoven (Oud – Turnhout) het genoegen om er een Gageleer te drinken, erg stevig maar héél lekker bier.
Lippensgoedtocht te Beernem.
Onmiddellijk de natuur in op een tapijt van ritselende bladeren onder de voeten met overal paddenstoelen die nu hoogtij vieren, we zijn nu in Provinciaal domein “Bulskampveld”, hetgeen in de Middeleeuwen een heidegebied was. De naam komt voort uit de oudheid, toen was het “Bulnas Campa” genoemd wat zoveel betekend als “Stierenveld”. We stappen door de statige beukendreven met nu en dan een modderstrook. Na 6.8 km komen we aan op onze eerste contolepost te Hertsberge in het “CC Bulskampveld” waar de zaal door het goede weer de vele wandelaars amper kan herbergen. Wat eten en drinken en op weg voor een lus van 8.3 km.
Bij het buitenkomen heerst er even verwarring omdat er 200 meter verder ook een controlepost blijkt te zijn, bij navraag blijkt dit onze volgende post te zijn na de lus gemaakt te hebben, dat weten we dan weer voor straks. We stappen terug door de prachtige dreven waarlangs, goed uit het zicht gehouden voor glurende ogen, prachtige villa’s liggen, er is blijkbaar geld genoeg op de wereld, maar het zit wel allemaal op hopen zo te zien. Dreef in en uit en al pratend door de prachtige bossen zijn we al vlug terug in Hertsberge waar we in een café onze tweede controle hebben. Als men hier hespen aan het plafond moest hangen waren ze binnen het uur gerookt, gelukkig is het in het achterzaaltje een beetje makkelijker om op adem te komen.
Hierna gaan we terug op stap voor een stukje van 3.5 km met nu en dan de zon, het gaat nu richting het neogotische kasteel “Bulskampveld”, de kasteelgracht over en even verder komen we op de kasteelhoeve “Colpaert” met zijn gekende en heel lekkere hoeveproducten, de ijsroom gaat hier met bergen vanachter het kraampje, en likken maar. In een tentje worden gratis koffie of frisdrank uitgereikt, ook mooi meegenomen in slechtere tijden.
Er resten ons nu nog 2 km te stappen, hierbij komen we nog door een veengebied met weer prachtige beukendreven, we zetten er even nog flink de pas in want aan de horizon verschijnen donkere wolken die het niet zo goed met ons voorhebben. We komen droog in de overvolle starzaal waar men met de accordeon de stemming flink heeft ingekregen. Daar kunnen de meer dan 2000 wandelaars getuige van zijn. WSV Schelle was hier uiteindelijk aanwezig met 79 wandelaars.
De foto’s van de wandeling kan je hier vinden.
14.11.09
12.11.09
4.11.09
Zilveren Vloot wandeling te Brugge.
Maandagmorgen trok ik met de trein naar Brugge om er 25 km te gaan stappen, normaal zou ik te Brugge aankomen om 8:40 uur maar Murphy of de NMBS beslisten daar anders over zodat ik ongeveer 2 uur later ter plaatste was maar daarover later meer. Het werden uiteindelijk een 14 tal kilometer omdat ik op tijd wou terugkeren moesten er zich opnieuw problemen voordoen, neem die ezel en die steen maar even in gedachten.
Veel volk bij de inschrijving en het eerste pluspunt was dat het helder was en het zonnetje scheen. Langs het station en erdoor op weg langs de Spoorwegstraat naar de Bargeweg met zijn bekende Bargebrug, het gaat langs de Veste en erover dan via de Vestingstraat kronkelen tot we de terreinen van Club Brugge in het vizier krijgen, maar we lopen er in een grote boog rond, aan de Kazernevest steken we de Veste terug over en aan de Conzett brug gaan we rechtsaf de Predikherenrei op met de mooie woonboten langs de kaaien, even verder in Bilkske (straatnaam) is onze eerste controle na 7 km in een schooltje, het is hier veel te klein en veel te druk voor de vele aanwezige wandelaars, dus stempelen en verder.
Het gaat nu langs de Langestraat richting Sint-Annarei, heel mooi in de zon en met de bootjes volgeladen met toeristen, even langs de Spiegelrei en de Gouden Handstraat. Vanaf nu gaat het straatje en steegje in en uit met de eeuwen oude huisjes mooi in het wit geschilderd tot we uiteindelijk via de Pater Damiaanstraat (heel toepasselijk op dit moment) de Buiten Smedenvest volgen en via de Smedenpoort terug het station en de startplaats bereiken.
Ondanks de kortere wandeling dan gepland, kon ik terugblikken op een zeer mooie en gevarieerde wandeling, waarbij ik toch weer enkele plaatsen heb bezocht die ik nog niet gezien had. Zo zie je maar dat het goed is om meermaals naar dezelfde plaats te gaan wandelen. De foto’s van de wandeling kan je hier vinden.
3.11.09
Nederlands, een zeer moeilijke taal.
Nederlands is voor buitenlanders moeilijk te leren, maar weten we ook waarom? Na het lezen van onderstaand gedicht is het u vast duidelijk.
Men spreekt van één lot, en verschillende loten, maar 't meervoud van pot is natuurlijk geen poten. Zo zegt men ook altijd één vat en twee vaten, maar zult u ook zeggen: één kat en twee katen? Laatst ging ik vliegen, dus zeg ik vloog. Maar zeg nou bij wiegen beslist niet: ik woog, want woog is nog altijd afkomstig van wegen, maar is dan 'ik voog' een vervoeging van vegen?
Wat hoort er bij 'zoeken'? Jazeker, ik zocht, en zegt u bij vloeken dus logisch: ik vlocht? Welnee, beste mensen, want vlocht komt van vlechten. En toch is ik 'hocht' niet afkomstig van hechten. En bij lopen hoort liep, maar bij kopen geen kiep. En evenmin zegt men bij slopen 'ik sliep'. Want sliep moet u weten, dat komt weer van slapen. Maar fout is natuurlijk 'ik riep' bij het rapen. Want riep komt van roepen. Ik hoop dat u ’t weet en dat u die kronkels beslist niet vergeet.
Dus: kwam ik u roepen, dan zeg ik 'ik riep'. Nu denkt u: van snoepen, dat wordt dan 'ik sniep'? Alweer mis, m?n beste. Maar u weet beslist, dat ried komt van raden, ik denk dat u 't wist. Komt bied dan van baden? Welnee, dat wordt bood. En toch volgt na wieden beslist niet 'ik wood'. 'Ik gaf' hoort bij geven, maar 'ik laf' niet bij leven. Dat is bijna zo dom als 'ik waf' hoort bij weven.
Zo zegt men: wij drinken en hebben gedronken. Maar echt niet: wij hinken en hebben gehonken. 't Is moeilijk, maar weet u: van weten komt wist, maar hoort bij vergeten nou logisch vergist? Juist niet, zult u zeggen, dat komt van vergissen.
En wat is nu goed? U moet zelf maar beslissen: hoort bij slaan nu: ik sloeg, ik slig, of ik slond? Want bij gaan hoort: ik ging, niet ik goeg of ik gond. En noemt u een mannetjesrat nu een rater? Dat geldt toch alleen bij een kat en een kater.
U ziet, onze taal beste dames en heren, is, net als ik zei, best moeilijk te leren!
Dumery gedenkteken.
Dit monument is opgericht door het stadsbestuur van Brugge en bevind zich halfweg in de Bouveriestraat. Het is ingehuldigd op 29 september 1988.
Deze klok werd gegoten door Joris Dumery (1715 – 1787) in 1742. Hij was de stamvader van een klokkengietersgeslacht werkzaam in West Brugge tot 1855.
Zijn meesterwerk blijft de Brugse beiaard, bestaande uit 47 klokken met een totaal gewicht van 27.000 kilogram.
26.10.09
De wilg, een zeer nuttige boom.
Wilgen zijn knotbomen en bevatten salicylzuur, de grondstof voor aspirine. Talrijke planten en dieren, zoals bijen, leven van/op/samen met de wilgen. Daarom zijn wilgen voor de natuur zeer waardevol.
Het geslacht “wilg” (tweehuizig) is één van de meest veelvormige geslachten van houtgewassen. Er behoren zowel dwergstruiken als hoge bomen toe en alle groeivormen daartussen. De meesten zijn gebonden aan vochtige standplaatsen en komen voor in alle werelddelen behalve Australië.
Het gebruik van wilgen:
Knotwilgen zijn een typisch Vlaams landschapskenmerk. Enkele vroegere toepassingen van wilgenhout, wapenschilden, bootpeddels en bootgeraamten, bijlstelen, muurwanden, gevlochten matten voor dijken, manden en fuiken, klompen, afsluitingen enz.
Heden vindt men o.a. toepassingen op gebied van energie waarbij snelgroeiende wilgen worden gebruikt voor hoogrendement energieopwekking (houtvergassing).
Kasteel de Merode te Westerlo.
20.10.09
De Conzett Brug.
Eén van de verzuchtingen van de wandelaars en fietsers werd eindelijk gerealiseerd, namelijk een verbinding tussen de Boninvest en de Kazemevest (realisatie Brugge 2002). De Zwitserse ingenieur Jürg Conzett (1956) werd aangesteld als ontwerper van een brugverbinding.
Enkele technische aspecten:
- De brug moest 4 à 5 meter boven de waterspiegel liggen om de toeristenboten doorgang te verlenen.
- Aangezien het pad op een hoogte ligt van 1,25 meter moest de brug beweegbaar zijn.
- Twee stalen buizen van 86,4 cm diameter steunen op 4 massieve muren die bezet zijn met natuursteen.
- Aan deze buizen werd een brugdek met een lengte van 42,5 meter en een breedte van 2,5 meter met tweemaal 18 kabels opgehangen.
-De buizen draaien om hun as waardoor de brug naar boven of naar beneden kan bewogen worden.
16.10.09
De ideale uitvlucht.
15.10.09
Digitale fotobewerking.
Met het boek en meegeleverde cd-rom kan men met eenvoudige instructies en schermafbeeldingen foto’s verkleinen of vergroten, aanpassen van kleuren en belichting, retoucheren, fotomontages maken en trucages toepassen.
Het boek beschrijft ook het toepassen van afdrukken, toevoegen van tekst, met decoraties, lijstjes en kalenders. Het maken van diavoorstellingen met geluid of het branden op cd/dvd.
Op de meegeleverde cd-rom staat de volledige Nederlandstalige versie van de programma’s,
Ulead Photo Express 3 en ArcSoft dvd Slideshow 1.
Met andere woorden, een zeer nuttige aanschaf.
13.10.09
4de Zaaitocht te Ingooigem.
Vanuit de startzaal zullen we 4 lussen maken in het heuvelachtige landschap van de Vlaamse Ardennen. Eerst gaat het richting Zaveleinde op en neer met veel gele koolzaadvelden, dan ronden we Zaveleinde om dan richting Otegem te trekken dat we rechts laten liggen om door de velden terug te gaan naar de startzaal voor controle na 5,3 km, een mooie opwarmer.
Lus 2:
We stappen richting Scheihoek tussen de velden met suikerbiet en rabarber op weg naar de Tjampensbeek die we oversteken naar Schernaai, hier gaan we rechtsaf naar de Tiegemberg, op de flank ervan vinden we een appel en perengaard die nog moeten geplukt worden. Hier gaan we rechts voor de afdaling naar de Bergmolen die op de flank ligt naast een behoorlijke hoeve. Hierop volgt een flinke beklimming met als beloning een mooi panorama op de top. Verder gaat het langs Lijsternest naar de controle na 6,2 km, dit was zeker de mooiste lus van de 4.
Lus 3:
Deze lus van 7,8 km gaat meestal door de velden en is zeker niet meer zo heuvelachtig als hun voorgangers, het gaat eerst naar Zaveleinde en Vossenhoek om op de grote baan een stuk te lopen. Nog even tussen de akkers en dan naar de controle.
Lus 4:
Deze lus van 7,1 km kunnen we een beetje vergelijken met zijn voorganger, eerst door de Scheihoek en door de velden met terug koolzaad waarvan je het aroma vol in de neus krijgt. Langs mooie hoeves naar het Hulstbos, dan richting Landegem met zijn molen die tussen de groene kolen stond te pronken. Terug richting Scheihoek en naar Ingooigem waar we nog langs het militaire kerkhof uit de Eerste Wereldoorlog komen, hier kan je er een stukje geschiedenis van terugvinden. Zo gaat het dan terug naar de startzaal, toch een heel mooie wandeling die de verre verplaatsing meer dan waard was.
De foto’s van de wandeling kan je hier vinden.
Ingoyghem Military Cemetry.
Toen Ingooigem door de Schotten bevrijd werd op 25 oktober 1918 vonden ze er een kerkhof waar de Duitsers hun doden hadden begraven, waar er nu nog 54 graven van overblijven.
Brief aan de politie.
Brief aan de Politie (uw vriend)(verstuurd naar aanleiding van een PV voor 56 km/u waar maar 50 mocht)
12.10.09
Definities.
|
10.10.09
Prachtig gewandeld.
7.10.09
33ste Internationale Wandeltochten te Westmalle.
We stappen even door het dorp langs de kerk en komen dan aan Taverne “Kasteelhoeve” waar enkel de 5 en 10 km een controlepost hebben, zij waren even voordien rechts afgeslagen voor een ommetje langs het kasteel. In de verte zien wij het kasteel van Westmalle liggen, hetgeen dateert van voor 1100 en is ontstaan uit een versterkte hoeve. Omdat het nog bewoond is kan het jammer genoeg niet bezocht worden. Wij gaan verder op weg naar het Hoogbos waar prachtige beuken de hoofdrol hebben. We komen dan langs het rusthuis op weg naar de Scherpenberg, waar we gans in de verte de Scherpenbergmolen uit 1843 kunnen zien. Na 4,4 km hebben we dan in de refter van het bezinningstehuis onze 1ste controle, te midden van het dennenbos, het tehuis heet dan ook toepasselijk “Ter Dennen”.
Nu gaan we door een mooie beukendreef terug op weg voor 9,3 km en slaan dan links af zodat we jammer genoeg op deze afstand het Trappistenklooster niet te zien krijgen. Als compensatie bewandelen we nu een groot deel van het prachtige Zoerselbos dat nu op zijn mooist is in de beginnende herfstkleuren. Verder gaat het door het Schriekbos en het Gemeentebos en komen we aan in onze 2de controlepost te Zoersel, in de refter van een schooltje.
Hierna komen we langs het parkje waar het beeld van de stripfiguur “Kiekeboe” voor zich uit staart op een bankje. We stappen voorbij de kerk en gaan het dorp uit. We komen een bos uit en komen voorbij de prachtig gerestaureerde boshoeve uit 1841. Met afwisselend, bos, veld en nog een stukje langs de druk bereden baan richting Westmalle komt er een einde aan dit stuk van 8,7 km. Al bij al was deze wandeling dan toch nog zeer de moeite waard. WSV Schelle was op deze wandeling aanwezig met 69 aangesloten leden. In totaal waren er meer dan 1800 wandelaars aanwezig waarvan zelfs een bus uit de Ardennen. De foto’s van de wandeling kan je hier vinden.
Drugsboot.
2,000 PK Buitenboord Opblaasbaar ...(en praktisch onzichtbaar voor de radar)
Ziehier het laatste speeltuigje van de drugsrunners .... Dit ding deed de oversteek naar Engeland 3 maal per week en was slechts een stipje op de radar van de Engelse kustwacht.
Ze waren zo verrast door de snelheid van dit onbekende vaartuig dat ze een hoge snelheidshelikopter ingezet hebben om het ding te kunnen volgen.
Aan boord werden drugs gevonden (natuurlijk).
In ieder geval moet men wel aan de drugs zitten om de hendel van dit vaartuig op volle kracht te zetten.
6.10.09
5.10.09
2de Herfsttocht te Mazenzele.
Even door het dorp en dan gaan de 18 en 23 km rechtdoor om langs de Graadbeek te komen en even verder stappen we naar het Kloosterbos en langs de andere zijde van het Herenbos, ook hier is het regelmatig zand eten door het opzwepende stof, we stappen de lange weg naar de Meisberg op en even verder vinden we nog hoppestruiken die aan de lange staken heen en weer geblazen worden, jammer genoeg zijn ze al bruin verkleurd. We dalen aan de andere kant de lange helling af terug op weg naar Meldert voor onze 2de controle in hetzelfde zaaltje na 6,5 km. Wat eten en dan verder voor een stuk van 8,8 km.
Links van ons ligt Baardegem, dat we laten voor wat het is op weg naar het Dokkenbos waarna we in een grote boog richting Droeshout stappen waar we in café “Den Herder” onze 3de controle hebben, ik stempel af maar besluit om onmiddellijk door te stappen omdat in het café de rook te snijden is, een echt bruin café dus, letterlijk en figuurlijk, gezond is wel even iets anders.
We steken de drukke baan over en stappen tussen de velden de overblijvende 3,3 km die ons terugbrengt naar de startzaal. Voor wie graag heuveltjes bewandeld moet zeker eens naar Mazenzele komen stappen.
De foto’s van de wandeling kan je hier vinden.
2.10.09
Succesvolle lancering Ariane raket vanacht.
1.10.09
Herfstwandeling te Hingene.
Lus 1van 6,7 kilometer brengt ons onmiddellijk langs het mooie kasteel D’ Ursel, De Kouter en Het Moer, op deze lus ligt de nadruk meer op het wandelen tussen de velden waar het heerlijk rustig is. Lus 2 is dan weer 6,2 kilometer lang en brengt ons richting Wintam via de Paddenhoek en de Nattenhaasdonk, hier bewandelen we dan weer de vele kasseiwegen die je hier in de streek nog met overvloed kan vinden, nu en dan is het wel oppassen geblazen voor de reusachtige machines die onderweg zijn om overal de maïs te gaan kortwieken.
Lus 3 is 5,7 kilometer lang, deze lus brengt ons een heel stuk langs de Scheldedijk waar we voorbij het paviljoentje komen van De Notelaer, overbekend bij elke wandelaar die ooit heeft deelgenomen aan de 100 km van “De Dodentocht” te Bornem dat hier maar een boogscheut vandaan ligt. We gaan dan de dijk af en komen in een mooi stukje natuur zoals het Kragenwiel, een heiligdom voor de vele vissers die hier hun sport komen beoefenen. En voor we het weten zit deze mooie wandeling er weer op.
29.9.09
Herfstwandeling te Comblain-au-Pont.
Na het inschrijven gaan we op weg voor 21 km, linksaf en onmiddellijk steil naar boven door het dorpje Géromont, na een stukje hijgen en puffen hebben we links een prachtig vergezicht op de vallei van de Ourthe die een heel eind dieper ligt, na een klein plateau gaan we rechtsaf het steil omhoog lopende bos in met prachtige bomen, als we hier boven komen zijn we op het hoogste punt van de dag met 255 meter. Vanaf hier is het nu ook eens bergaf tot aan de eerste controlepost in een tentje na 3,6 km.
Hierna gaan de 12, 21 en 30 km hier rechtdoor, de andere afstanden gaan rechtsaf verder naar beneden richting Comblain-au-Pont. Wij bewandelen rustige wegen die blakeren onder een heel warme herfstzon, we komen voorbij verscheidene grote hofsteden met een hoge inkompoort en grote binnenkoer, welke zo typisch zijn voor de Ardennen, met meer bergop dan bergaf komen we in het dorpje Mont, de naam spreekt boekdelen maar in een wip zijn we erdoor gestapt. Even later komen we het bos uit en ligt er een joekel van een helling die ons langs een steengroeve brengt en via een stuk bos tot aan de tweede controlepost in een tentje langs de rand van de weg, we hebben er intussen 8 km opzitten.
We gaan nu een stuk stappen van 6,1 km, we steken de weg over en gaan loodrecht het bos in, een lift had hier wel van pas gekomen maar we moeten het met de voettram zien te redden, na heel wat gehijg en gepuf raken we dan toch boven en worden we beloond met prachtige vergezichten, achter ons liggen “Les Roches Noirs”. Wat verder bergaf komen we terug in het bos en hier gaat het voetje voor voetje bergaf, we komen ook door een openluchtmuseum van gebeeldhouwde rotsen en steeds verder naar beneden komen we in het centrum van Comblain-au-Pont. Eens beneden gaan we linksaf, enkel de 21 en 30 km moeten het vanaf hier met mekaar stellen.
We steken de Ourthe over en kijken nog eens om, van welke hoogte we komen, het is wel indrukwekkend. We stappen schuin rechts en weer gaat het omhoog, niet meer zo steil maar wel lang, na enkele kilometer komen we dan aan onze derde controlepost in het dorpje Oneux. Hier gaan we toch even verpozen want het is zweten geblazen in de warmte.
Na de rustpauze resten er ons nog een goede 6 km te stappen en gaan we het schijnbaar verlaten dorpje uit via een lange bergaf die ons in een heel grote bocht tot aan de oevers van de Amblève brengt, het is hier prachtig en rustig wandelen langs het kabbelende water, hier kan je foto’s blijven nemen, we komen dan aan de samenloop van de Amblève met de Ourthe die we vanaf nu blijven volgen tot in Comblain-au-Pont. Terug de brug over en via het centrum komt nu onze laatste beproeving in zicht, de steile bergop van iets meer dan 1,5 km naar de startzaal.
Blik op oneindig en verstand op nul en stappen maar, een goede 500 meter verder heeft een grapjas een bordje geplaatst met de volgende tekst “ Courage ! Vous passez au dernier kilomètre”, alsof vanaf daar iemand ons naar boven ging duwen. Met horten en stoten en met verzuurde beenspieren slagen we er dan toch in om boven te geraken.
Iedereen was het (nadat we op adem waren gekomen) er over eens dat dit een prachtige wandeling was, waarbij de afwezigen meer dan héél groot ongelijk hadden. Van de inrichtende club krijgt voorzitter André nog een klein aandenken aan onze aanwezigheid hier. Rond 16:00 uur nemen we afscheid van onze clubleden die met de bus nog de lange weg richting Schelle gaan maken, wij blijven hier nog even een etentje meepikken, nog een nachtje slapen en keren op maandagmorgen terug huiswaarts. Het was een enig mooi weekend in de Ardennen, echt eentje om in te kaderen.
De foto’s van de wandeling kan je hier vinden.
24.9.09
Omloop van Awans (Luik).
We kregen zo ook de gelegenheid om het vernieuwde vliegveld van Bierset te bekijken vanaf de nagelnieuwe wegen die overal in de buurt ervan zijn aangelegd. De foto's van deze wandeling kan je hier bekijken.
23.9.09
22.9.09
15.9.09
32ste Omloop van de Rupelstreek te Schelle.
We gaan op weg door de buurt Stuivenberg richting Hemiksem waar we de Vlietdijk voor een stuk aflopen, stilaan gaat de zon wat hoger en de temperatuur stijgt, door het bos naar de buurt Kerkeneinde en St Bernard, de Benedenvliet volgen we een stuk richting Scheldedijk, die volgen we even tot in de Maaienhoek waar we in de kleuterschool een eerste controle hebben in de wijk Mikman na 8,9 km.
Bij het verlaten hiervan hebben we onmiddellijk een splitsing die mij richting Niel brengt langs de wijk Biezerd, van hieruit gaat het langs de brandweerkazerne het groen in langs de Katameldijk en het Rusthuis Maria Boodschap, dit gebouw was eerst een kasteel, later een kliniek en nu dus rusthuis. We stappen vervolgens de gehele Rupeldijk af en komen langs het Oude Tolhuis, nu estaminet en zijn intussen terug in Schelle. We komen nog langs het vroegere kasteel Laarhof, enkel de inkompoort is nog uit die tijd, dan volgt onze mooie Laarkapel die zeer in trek is bij menig schilder. Nog even langs de oude spoorlijn en we zijn terug in de eerste controle na een lus van 9 km.
Hierna gaat het richting woonwijk “Papenvelden” terug richting Niel waar we vanaf het station de spoorlijn een stuk volgen, we lopen dan door het groen naast de oude kleiputten richting Reet waar we door de “Waterhoek” lopen en afslaan naar het “Vierpalenhof” hierover in café Top Cat hebben we onze derde controle na 5,5 km.
Rechtsaf even door wijk “De Koekoek” en dan langs het kapelletje rechtsaf naar Aartselaar waar we de A12 oversteken richting Lindenbos. Dan gaan we het groen in langs de “Grote Papevelden” en de Predikerhoevevelden. We komen door wijken zoals de Notelaar en de Bist, hier steken we aan de verkeerslichten de A12 terug over en zijn terug in Schelle, nog een ommetje in het groen en door het bos van het Zinkval om dan na een lus van 9,3km aan te komen op de laatste controlepost “Hoeve Lemmens”, het is hier een drukke en gezellige bedoening omdat alle afstanden hier langs komen en we hier buiten een terrasje kunnen meepikken in de zon.
Het laatste stuk dat ons naar de startzaal zal terugbrengen is langs het groengebied van de Kelderlei en nog even door het dorp en de wandeling zit erop. In de zaal is het nog behoorlijk druk en krijgt onze parcourmeester en voorzitter Andre nog vele felicitaties voor de mooie wandeling.
De foto’s van de wandeling kan je hier vinden.
7.9.09
Drukke dagen.
Vandaag trek ik naar Wachtebeke waar wandelclub De Kwartels hun 8ste Langelede tocht organiseren, deze club staat garant voor hun mooie natuurwandelingen, en in Wachtebeke is daar zeker geen gebrek aan, ook Guy zal er als lid van deze club aanwezig zijn, hier worden er 3 lussen van 7 km afgestapt. Dinsdag trek ik dan met de trein naar Ruisbroek (Sauvegarde) om er een wandeling van 15 km te maken.
Woensdag komt mijn vriend Luc mij om 9:00 oppikken om in Aartselaar de beroepsrenners wedstrijd “De Grote Prijs Rik Van Steenbergen” te volgen vanuit de volgwagen van de ploeg “PALMANS – CRASS” men heeft mij gevraagd om als (amateur)fotograaf de foto’s te maken voor hun vernieuwde website, Ik denk dat dit een echte belevenis zal zijn, en kijk hier dan ook echt naar uit, hierover zal u zeker nog meer horen, zien en lezen, nu zijn jullie wel een beetje jaloers geloof ik (ook niet een hééééééél klein beetje ?).
Verleden week zondag was er dan nog de wandeling van mijn wandelclub WSV Schelle, hiervan moet ik nog het verslag maken, de foto’s zijn klaar maar moeten nog op het net, nog veel werk dus. Wie zij er ook alweer dat iemand op pensioen veel tijd heeft, maar mij hoor je zeker niet klagen.
3.9.09
Tropische storm ERIKA.
Na de orkanen Danny en Erika ontwikkeld zich opnieuw een tropische storm boven de Caribische Zee, de windsnelheden zijn momenteel 40 mijl/per uur, dus spreekt men nog niet over een orkaan maar een tropische storm. Het is voor de derde maal in een goede week tijd dat er zich in de buurt van de Verenigde staten zo een storm ontwikkeld.
Momenteel is de storm aan het razen boven het eiland Monserat en gaat nu richting Dominicaanse republiek en Cuba. De storm zal dan zeker in kracht toenemen en zoals gewoonlijk richting de Golf van Mexico trekken of richting Florida. Zeker te volgen.
2.9.09
De orkaan JEMINA.
De orkaan Jimena aan de kust van Californië is nu al uitgegroeid tot categorie 4, de op één na hoogste categorie. De orkaan haalt momenteel windsnelheden tot 155 mph, vermenigvuldig dit met 1.6 en je hebt de snelheid in km/h, zijnd 248 km per uur.
De orkaan bevind zich momenteel aan de punt van het schiereiland Baja Californië in de Pacific. Het is nu maar af te wachten waar en wanneer de orkaan aan land zal gaan.