18.11.09

Natuurgebied Bulskampveld te Beernem.

In vele plaatsnamen uit deze streek komt het woord “veld” voor. Het verwijst naar woeste gronden, heide en moerasgebied (wastines).
Het historische “Bulscampveld”, in de oudheid “Bulnas Campa” genoemd, wat zoveel betekend als “stierenveld”, was tijdens de Middeleeuwen het grootste heidegebied van het graafschap Vlaanderen. Eind 18de eeuw werden de veldgebieden systematisch ontgonnen voor de landbouw. Zo ontstond het kenmerkende drevenlandschap met dampatroon. De meest onvruchtbare gronden werden later bebost.
Die verschillende landschappen tref je aan langs het educatief natuurpad. Elk landschap heeft een typische fauna en flora, die je tijdens de wandeling kunt ontdekken.
Zo bestaat het natuurlijke bos hier uit zomereik en berk. De ree voelt zich er opnieuw thuis. Enkele typische planten voor de wastine zijn struikheide en brem. Een bewoner hiervan is de levendbarende hagedis.
Vleermuizne maken dan weer dankbaar gebruik van de dreven als navigatiemiddel en de moeraszone is de thuisbasis voor libel en vinpootsalamander. De sterk geurende gagel is hier een interessante verschijning. Het werd in vroegere tijden gebruikt in de plaats van hop om bier te brouwen, zo had ik ooit in Oosthoven (Oud – Turnhout) het genoegen om er een Gageleer te drinken, erg stevig maar héél lekker bier.2 opmerkingen:

Kay & Joris zei

dag Freddy,
altijd een toffe wandeling daar.Maar wij waren er al 2 keer dus kozen we voor iets anders.
Daar waar den Duvel rijpt is er hier ook eentje bekend. groetjes!

Dirkjogt zei

Weeral heel interessante info. De Gageleer is een brouwsel van Natuurpunt en er staan er wel altijd enkele in mijn kelder, lekker biertje!