9.12.09

De Biesenweiden.

Gelegen naast de Rupel en het Broek Denayer ligt het natuurgebied “De Biesenweiden”. Veertig jaar geleden werden deze natte weiden beplant met populieren. De bomen worden nu stelselmatig gekapt omdat ze schimmelinfectie hebben. Door deze nu te kappen worden andere bomen gevrijwaard van deze ziekte. Zo kan het bos spontaan verder ontwikkelen en onderdak blijven verlenen aan buizerd, boom en torenvalk, specht en lijster.
Toch zijn nog sporen van het vroegere weidelandschap te vinden. Knotwilgenrijen, de talrijke sloten en enkele hooiweiden. Door het rooien van de zieke populieren en het begrazen door enkele runderen, wordt het gebied omgevormd tot een gevarieerd landschap met open plekken, waar heel wat planten en dieren zicht thuis voelen. De natuur mag er dan zelf haar werk verder doen.
Het wandelpad door de Biesenweiden is vrij toegankelijk. Wandel alleen op de aangeduide paden en hou honden aan de leiband. Zo verstoor je het minst de natuur. Laarzen zijn na regenval zeker geen overbodige luxe.
Even verder kan je het mooie plaatsje Klein Willebroek vinden met zijn mooi haventje, de ideale plaats voor een rustig natje en droogje.

1 opmerking:

Ardennenfan zei

Hallo,

Hier wordt duidelijk al reclame gemaakt voor de komende nationale wandeldag. Eigenlijk zijn we er nog niet uit aan welke we gaan deelnemen, maar waarschijnlijk wordt het Geraardsbergen niet, vermits we daar reeds tot tweemaal toe de muur hebben gedaan. We kijken dus voorlopig nog even de kat uit de boom. zaterdag zijn we wel present in Bastogne en dat belooft een unieke tocht te worden, we kijken er in elk geval hoopvol naar uit.