27.5.09

4de Klein Peerkentocht te Oud - Turnhout.


Zondag 24 mei vertrokken we vanuit de startzaal te Oosthoven (Oud – Turnhout) voor een tocht van 30 km door de zonnige en warme Kempen, we kunnen van in de vroege morgen reeds vertrekken in T-shirt en dat maakt het wel gezelliger. Het gaat even door het dorp richting Schuurhoven en tussen de velden richting Oud – Turnhout, vooral aardappelen, en maïs maar ook heel grote velden met erwten staan hier groot te worden. Na 4,2 km bereiken we de eerste controlepost in het infocentrum van Natuurpunt, gelegen aan de rand van het uitgestrekte natuurgebied “De Liereman”. Een lekkere kippen – aspergesoep met een boterham en we kunnen er weer tegen voor een stuk.
We krijgen nu een stuk van 10 km voor de voeten geschoven, eerst door de “Hoge Mierdse Heide”, veel bos met zandwegen, afgewisseld met velden en dan komen we aan het natuurreservaat “De Liereman”, een enorm uitgestrekt gebied waar in deze tijd van het jaar grote stukken zijn afgesloten voor het publiek wegens het broedseizoen tot 15 juni, maar er blijft echt genoeg over om van dit gebied te genieten. We komen uit het ene bos en gaan in het volgende naar onze 2de controle en die is welkom want op de Kempense zandgrond is het echt warm dus is de drankpauze heel welkom, gelukkig kunnen we buiten vertoeven onder de bomen.
Nu gaan we terug door “De Liereman” voor een stuk van 5,1 km met steeds een grote afwisseling van bos, hei en prachtige velden. Het opwaaiende stof op de zandwegen kruipt echt overal in, een flinke reinigingsbeurt vanavond zal geen overbodige luxe zijn. We verlaten nu definitief “De Liereman” en komen tussen de vele maneges en velden op de boerderij van de familie Huybrechts waar onze 3de controle is. We drinken hier een “Gageleer”, dit is een plaatselijk streekbier, hiervoor gebruikt men “Gagel”, dit is een plaatselijk kruid dat gebruikt wordt in de plaats van hop. Een heel lekker bier van hoge gisting dat hergist op de fles met een gehalte van 7,5°, wie in de buurt komt moet het zeker eens proeven.
Het volgende stuk van 4,6 km brengt ons even verder langs het Kempische kanaal, dan stappen we door het “Domeinbos Doolhof”, waar de begroeiing heel verschillend is met “De Liereman”, hier zijn het meer loofbomen met vooral beuk maar ook veel Rododendron die nu in volle bloei staan. En zo komen we terug aan de controle in het bos, toch even verpozen in de koelte hier.
We beginnen nu aan het laatste stuk van 4, 3 km met nog een stuk bos en heide, even verder nog een ererondje door het dorp en de prachtige wandeling zit er op. Er waren hier 1183 wandelaars op de afspraak waaronder 37 van WSV Schelle. We nemen hier nog een “Gageleer” om het stof door te spoelen en nog even bij te praten met de nog aanwezige clubleden en dan gaat het terug naar Schelle voor een grondige wasbeurt. De foto’s van de wandeling kan je hier vinden.
Een reactie posten