8.9.06

Nog nooit van gehoord.


Toen we hier op woensdagmorgen 06-09-2006 thuis vertrokken was het al prachtig weer zoals Sabine beloofd had en zij kan het weten natuurlijk, na een rustige rit kustwaarts kwamen we aan in Leke, ik had er nog nooit van gehoord maar hier gingen we dus een wandeling maken van 18kilometer. Bij het naderen van de kust was het al terug bewolkt maar rond 10 uur kwam de zon er al terug door in haar volle glorie.
Leke is een dorp met ongeveer 1000 brave inwonende zielen, meestal de kost verdienend met landbouw of melk en veeteelt, ook een kippenkwekerij lag op onze weg en nog één iemand die
zich bezig hield met de teelt van chrysanten. Het heeft een oppervlakte van 1073 Ha en is een deelgemeente van Diksmuide een 8 km verder gelegen. Het dorp werd bevrijd van het Duitse juk op 7 september 1944, door de 4e Canadese Pantserdivisie die aan een opmars naar Brugge bezig waren om de stad te bevrijden.
Onder de zon in een landschap dat zo vlak is als een biljart waar nog nooit is op gespeeld, verlaten we het dorp door velden met hier en daar een kleine boerderij waar men tenminste nog op een vriendelijke manier wordt begroet, het zijn in hoofdzaak landbouwers maar zij kennen nog manieren. In een brede boog komen we rond de middag in het naburige dorp Keiem, ook hier is alles zo rustig als in een
Spaans bergdorpje op het heilige uur van de siësta.
Dorstig is het maar de redding is nabij onder de vorm van taverne "St Hubert", voor mijn echtgenote een kriek en ik een kasteelbier en we kunnen er al terug veel beter tegen. Nu kan men in zijn
leven toch pech hebben, we vertrekken in Keiem naast de kerk en lopen ongeveer een 800 meter en wat vinden we daar, bij VK Keiem is een controlepost, dus een stempel en nog een trappist voor onderweg en weg zijn wij.
Nogmaals met een wijde boog ditmaal, aan de andere zijde van Keiem tussen boerderijen, uitgestrekte maïsvelden en grasvelden. Wat we niet verwacht hadden stond daar in volle glorie te pronken met haar prachtig gebouwde lichaam, de koe Esmeralda, dit was de juiste tijd voor een goed gesprek van man tegen koe, SC (http://smilingcobra.wordpress.com/) zou tevreden geweest zijn moest hij in de
buurt vertoefd hebben, na een wederzijdse "beu" zijn we verder gewandeld richting Leke kerk, met zoals in de meeste gevallen het aanpalende kerkhof en het standbeeld van Koning – soldaat Albert I, met naast hem 2 wakende leeuwenfiguren, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de eerste wereldoorlog, later heeft men er ook de namen van de slachtoffers van WO II aan toegevoegd, en zo was onze tocht rond. Het was niet voor niets dat Jacques Brel dit landschap heeft bezongen, die wist tenminste waar hij mee bezig was.
Nu gingen we niet naar huis maar zijn we richting Koksijde gereden om daar voor een nachtje te blijven vertoeven en van een goed etentje te kunnen genieten, het is tenslotte verlof voor iets.

Gekromd door de wind.


Mijn vlakke Vlaanderenland.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is niet voor het een of het ander, maar jij hebt werkelijk een fotografisch oog, want je foto's zijn opnieuw SCHITTEREND. Dit is nu de streek waar ik me ophoud (de bus Brugge-Leke rijdt iedere dag twintig keer door mijn straat). En Esmeralda was ook van de partij, merk ik, al zag ze er wel wat bleekjes uit. Mooi, erg mooi!

Unknown zei

@ smiling cobra, bedankt, bedankt, geen applaus aub, ja Esmeralda had misschien een beetje last van de warmte, het was nogal warm in de zon en zo een fotoreportage mag je nu eenmaal niet onderschatten, dat zeggen toch alle fotomodellen, nietwaar.

Anoniem zei

Aha ook een Esmeralda tegen gekomen. Of moet ik DE Esmeralda zeggen Smiling Cobra?

Thx voor het geweldig stukje info. Zoek je dat eigenlijk op? Of staat dat beschreven in een soort van wandelgids?

Je foto's zijn prachtig. Gekromd door de wind vind ik persoonlijk de mooiste!

Waarom je aan een nieuwe digitale camera toebent is mij een raadsel, want je toestel doet het in mijn ogen prima!

Unknown zei

@ buddha, Esmeralda, de enige echte. De info zoek ik links en rechts bij elkaar, dat vraagt natuurlijk wel wat werk en daarom is het niet alle dagen prijs met verhaaltjes, je moet er wel wat tijd in steken. De foto's zijn natuurlijk goed zoals ze hier opstaan, in werkelijkheid zijn ze al heel wat bijgewerkt voor ze geplaatst zijn, de kleuren durven al wel een beetje vervagen en daar bestaan nu eenmaal programma's voor, dat doen ze met lelijke madammen toch ook voor ze in beeld komen. Ik denk dat ik de foto van die treurwilgen eens in een wit zwart versie ga maken en zien wat het effect ervan is, dat moet mooi zijn denk ik. Een triestige boom in zwart wit, ja zie ik wel zitten, je brengt me op ideeën.

Anoniem zei

Waauw petje af voor je vele opzoekwerk. Het is de kwaliteit die telt hé.
En die mag er zeker wezen Freddy!!

Wist niet dat jij je foto's bewerkte. Idd misschien beter stilaan uitkijken naar een ander toestel.

Unknown zei

@ buddha, ben altijd zo een beetje Pietje Precies geweest, als je iets doet moet je proberen het goed te doen en zeker met bewijsmateriaal, zijnde foto's of een woordje uitleg, het duurt wat langer maar je leert enorm veel dingen, ik ben daar echt een maniak in, ieder diertje zijn pleziertje.

Sana follia zei

Ben daar ooit wel in de buurt geweest in Schore ongeveer 4km van Leke vandaan. Als ge ooit eens lekker wil eten en goed wil slapen dan kan je altijd in landgoed de kanstanjeboom terecht zie www.landgoeddekastjeboom.be

Unknown zei

@ katjesnest, als het het gaat om het Bourgondische leven, het adres is daarmee genoteerd !!!!!!