29.8.06

Neen dit is Brugge niet.

Zondag 27 augustus 2006 met zen allen van WSV Schelle naar een stad waar de schapenkoppen het voor het zeggen hebben, een stad met ongeveer 33.000 inwoners aan de samenvloeiing van de grote en de kleine Nete. De patroonheilige en stichter van de stad is St Gummarus. In feite gaat het over "St Gummarus van Lier" hij was in ca. 775 ridder aan het hof van Pepijn De Korte. Hij is de beschermheer voor allen die te maken hebben met een breuk, niet alleen van ledematen maar ook in het huwelijk of een breuk met geliefden, hij verrichte volgens de legende ook vele wonderen zoals een afgebroken boom die door hem terug in zijn oorspronkelijke staat werd hersteld, vandaar het verband met de breuken. Zijn echtgenote Grimmara was een echte feeks, zowel voor hem als voor haar dienaren en lijfeigenen, zo erg zelfs dat hij van haar scheidde en als kluizenaar ging leven.
Deze prachtige stad is inderdaad Lier, zij is bekend onder vele namen zoals "De poort van de Kempen", "Lierke Plezierke" en ook de stad van de "Schapenkoppen" de spotnaam van de Lierenaars, nog een bijnaam is "De Pallieters" meer daarover straks. Ook de "Lierse Vlaaikens" zijn door iedereen gekend, geproefd en goedgekeurd en dat was zondag zeker niet minder. Nu niet dat men Lier met Brugge kan vergelijken maar zij is zeker een bezoek meer dan waard, wij waren met alle clubleden aangenaam verrast door deze stad, zowel door de wandeling in de stad, het begijnhof, de vele parken en vesten, overal in de stad is er wel iets te doen. Na de stadswandeling ging het om en rond de grote en kleine Nete, de vele bossen in de omgeving van de stad, zelfs tijdens de traditionele hevige regenvlaag die we in augustus al als vertrouwd konden beschouwen bleef het mooi.
Als laatste deel van de wandeling gingen we door het andere stadsgedeelte langs, door en achter het begijnhof en door de vele kleine pittoreske straatjes die ook in Brugge zo eigen zijn. Ik heb de indruk dat Gummarus daar eerst eens in gaan spieken.
Doordat mijn moeder afkomstig was van Brugge ken ik die stad zowat op mijn duimpje en ik heb vele vergelijkingen gezien tussen deze twee steden.
Wat me trouwens erg opviel is de omgang van de Lierenaars met hun toeristen, een voorbeeld is wanneer men een straat wil oversteken dat de automobilisten steeds stoppen om de voetganger te laten overgaan en dit was iedere keer bij het oversteken. Fantastisch vond ik het.
Ik wil ook nog even een paar bekende Lierenaars vernoemen, in willekeurige volgorde, Felix Timmermans 1886 – 1947 schrijver van Pallieter, vandaar ook hun bijnaam van "Pallieters", wat zoveel betekend als pleziermakers, verder Louis Zimmer 1888 –1970 uurwerkmaker en ontwerper van de Astronomische klok in de bekende Zimmertoren op het marktplein, Gaston Eyskens 1905 – 1988 voormalig Belgisch premier, Jan Ceulemans 1957 voetballer bij Lierse en later Bij Club Brugge waar hij zijn carrière beëindigde, Patrick Dewael huidig minister van binnenlandse zaken, Marleen Vanderpoorten, huidig burgemeester van Lier, ex minister van onderwijs maar nu op een andere post in de Belgische politiek.
Deze tocht van 23 km was de moeite waard, ik kan iedereen aanraden om eens een dag in deze gezellige en vriendelijke stad rond te dwalen, een echte aanrader, zeker doen.

Dit is vast en zeker het kleinste huisje van Lier.
Een reactie posten