19.5.09

De Tommenmolen te Grimbergen.

Ik heb deze molen, net als de Liermolen (zie hier) nog eens gevonden tijdens onze wandeling van zondag 17 mei, deze molens waren mij niet onbekend omdat ik reeds vele wandelingen in de omgeving heb gemaakt en ook omdat ik in het verleden hier in de streek tewerk gesteld was.


De molen die nu Tommenmolen heet, werd oorspronkelijk Liermolen genoemd, omstreeks 1400 kreeg hij de naam Tommenmolen naar de familie “Van den Tommelen”, die er meer dan een eeuw (reeds in 1382) in het bezit van was. Mogelijk werd de Tommenmolen gebouwd nadat de eerste Liermolen aan de abdij werd geschonken
Het uitwendige drijfwerk, een onderslag watermolen werd in 1930 vernieuwd. De molen bleef in werking tot in de jaren 1960. De gemeente Grimbergen kocht de molen aan in 1967, in 1971 is er een grondige restauratie uitgevoerd.
De Tommenmolen ligt net als de Liermolen op de Maallbeek en je kan hem vinden in de Tommenmolenstraat 18, 1850 Grimbergen, in het inwendige is nu een restaurant gevestigd met een gezellig terras waar het met zonnig weer heerlijk toeven is. Het was oorspronkelijk een korenmolen die nog altijd maalvaardig is. De molenaars van nu zijn de “Leden van het Museum voor Oudere Technieken”.

4 opmerkingen:

maaike zei

Ik dacht eerst dat het Lissewege was. Het gelijkt er wel op.

Unknown zei

@ maaike, dat zou goed gekunnen hebben.

Kathy en Joris zei

Hallo,

Altijd prachtig om naar te kijken die oude restanten van vroeger. Vaak weken ze nog prima en dat dank zij mensen die nog wat tijd en werk steken in het onderhouden ervan. Altijd leuk meegenomen tijdens een wandeling.

Anoniem zei

We vonden dat daar ook al zo'n gezellig plaatsje.