8.3.07

Wandeling in het Houtland te Torhout.


Een autoritje van ongeveer 35 km bracht ons van Blankenberge naar Torhout op zondag 04-03-2007 voor de "Verloren Kost" tocht. Het weer was opmerkelijk beter dan op zaterdag, van een storm was er geen sprake en het zonnetje scheen matig, dus de vooruitzichten waren goed. Dat er veel volk zou aanwezig zijn wisten we uit het aantal daalnemers verleden jaar, toe waren er 3380 liefhebbers en aan de wagens te zien was het er nu al behoorlijk druk rond 10:00 uur. In de ruime sporthal was nog wel een zitplaats voor een drankje en inschrijving aan de tafels, die waren er zeker genoeg, en dan op weg voor onze 21 kilometer.
Eerst een rondwandeling door Torhout wat ons een gedacht gaf hoe groot het wel is, nu en dan een slijkerig veldwegeltje welke ons naar onze eerste controlepost bracht in een plaatselijk schooltje. Het zaaltje was er overvol en te warm, dus ons drankje maar buiten ledigen, hier kwamen tenslotte alle afstanden, en de 50 km zelfs twee maal, dus volk genoeg.
Na de controle stappen we dan uiteindelijk toch Torhout uit en gaan op weg richting "Het Domeinbos van Wijnendale". Ook hier in het bos zien we nog de talloze sporen van de storm in januari. Het is een mooi en groot bos waar je alle boomsoorten kan terugvinden. We trekken over het bruggetje van de "Kasteelbeek" en gaan dan rechtsaf op een betonbaantje om dan na ongeveer 1,5 km nogmaals rechtsaf te gaan en dan zien we in de verte reeds de omtrekken van het prachtige kasteel.
Na ongeveer 1 km komen aan de ingang van het kasteel, dat uitzonderlijk toegankelijk is , maar enkel voor de deelnemende wandelaars omdat hier een controlepost aanwezig is voor wie de 20,35 of de 50 km stapt. De controle is in een schuur naast de paardenstallen, de schuur is omgetoverd tot een soort van ridderzaal, echt imposant met de houten steunbalken aan het plafond, hieraan hangen allerlei vlaggen en aan de muren taferelen van ridderspelen.
We verlaten met spijt het domein en steken de baan over op weg naar het "Verloren Kost" domein. In de verte zien we nog het "Kasteel d’ Aertijcke" liggen maar enkel de stappers van de 35 en 50 km maken een lus aldaar. Wij slagen dan rechtsaf in het domein. Intussen heeft de zon het opgegeven en begint het dan toch te regenen. Door de snoei van de bomen ligt de weg vol met takken en moeten we rond en tussen allerhande takken, snoeihout en plassen laveren en zo komen we nog langs een begraafplaats. We maken nog een ommetje door de "Warande" om zo terug naar de sporthal te stappen na een prachtige wandeling. Ik had me veel voorgesteld van deze wandeling en het is ook uitgekomen.
Het is overvol in de sporthal, met 4219 deelnemers is dat dan ook niet verwonderlijk, toch konden we nog een zitplaatsje bemachtigen. Wie nog niet moe genoeg was van het stappen kon nog een dansje wagen op de tonen van een muzikant die er het beste van maakte, van een mooie organisatie gesproken.

Afgelegde afstand; 21 km.
Jaartotaal 2007 afgelegd; 409,5 km.
Totaal afgelegd (sinds 04-01-2006); 2056 km.
Aantal wandelingen 2007; 16.
Totaal aantal wandelingen (sinds 04-01-2006); 94.
Een reactie posten