29.3.07

Op stap bij de Maneblussers.


Zaterdag 24-03-2007 gingen we op stap voor een wandeling van 21 km te Mechelen, na de inschrijving in een plaatselijke school welke nog een heel stuk van het centrum verwijderd was kwamen we reeds onmiddellijk in het veld, vermits we hier in de groentestreek zitten bevonden we ons reeds vlug tussen de savooikolen, voor de Nederlandse lezers, jullie noemen dat, groene kool of boerenkool . Ik was wel een beetje verwonderd dat die hier nog stonden te pronken in deze tijd van het jaar.
Langs het kanaal Leuven - Dijle - Mechelen stappend staken we via het sas van Battel het water over, ondanks de druilerige regen, de koude en het vroege uur zaten reeds enkele moedige vissers hun kans te wagen, een paar meter verder zit een blauwe reiger op de boordsteen om zijn duik in het zakje te doen. Verder langs de vaart duiken we de dijk af en komen zo in een natuurgebied terecht, het was meer één grote vijver want alle struiken, planten en bomen stonden met hun voeten in het overvloedige water. Intussen was het gestopt met regenen en dat was toch al een positief ding al bleef het de ganse dag grijs. Na een lus van 9,5 km via Leest en Tisselt komen we terug in het schooltje voor de eerste controle.
Even drinken en eten en nu gaan we op weg richting Mechelen voor een stadsrondgang, terug langs het kanaal maar nu in de andere richting gaan we naar het Centrum, naar links over de brug stappen we aan de "Brusselse Poort" voorbij richting "Grote Markt". Zover komen we momenteel nog niet was het is marktdag, via een steegje komen we aan de oever van de Dijle welke we volgen op drijvende pontons die de kade volgen. Een goede oplossing om de toeristen van de drukke straten weg te houden. Zo zien we dat Mechelen heel veel mooie gebouwen, hoekjes en kantjes heeft maar ik moet er bij zeggen dat veel van deze gebouwen dringend aan restauratie toe is, helaas hebben ze dat woord hier nog niet veel gehoord, zij het dan dat hier of daar op kleine schaal er toch een zwarte gevel in zandsteen wordt gereinigd.
Door het stadspark straatje in en uit, langs het grote en kleine Begijnhof hebben vele wandelaars er wat last mee om hun weg te vinden, de pijlen die dienen als markering zijn wit van kleur en nogal willekeurig opgehangen, dus ogen open houden, enkelen zijn dan toch verdwaald. Zo komen we aan het station van Nekkerspoel waar in een café onze tweede controle is.
Het is nog maar middag en dus nemen we ruim de tijd om te eten en te drinken. Terug over de Dijle straatje in en straatje uit komen we terug aan de "Brusselse Poort" om even verder het centrum te verlaten. We gaan nog een hele tijd door het "Vrijbroekpark", een mooi stukje natuur, langs de visvijver en nog een kilometer verder komen we terug aan de inschrijving. Ondanks dat het terug was beginnen regenen was het een heel mooie wandeling. Spijtig voor de inrichters hadden ze maar een kleine 500 stappers, aan onze club WSV Schelle heeft het niet gelegen, wij waren er met 14 clubleden.
Een reactie posten