12.3.07

Het kasteel van Wijnendale.

Het eerste kasteel werd hier gebouwd in het jaar 1085 door Robrecht de Fries. Zijn zoon Robrecht van Jeruzalem voltooide het alvorens hij van hieruit vertrok op kruistocht in het jaar 1096. Later werd het in steen opgetrokken en voorzien van een omwalling, dikke muren en een ophaalbrug. Het werd ondermeer bewoond door Gwijde van Dampierre.
Vanaf het begin van de 15e eeuw tot het begin van de 19e eeuw vervalt het kasteel en in 1811 beval Napoleon Bonaparte zelfs tot de volledige afbraak van het kasteel. Slechts 3 fijne torentjes bleven overeind aan de zijkant.
Tijdens het Hollandse bewind kocht de familie Mathieu de ruïnes en herbouwden het slot, gelukkig met behoud van de middeleeuwse kenmerken.
Ten westen van het kasteel ligt het Wijnendalebos, dit heeft een oppervlakte van meer dan 200 ha, het is nu een beschermd natuurgebied. Het is gelegen op het plateau van Wijnendale, op een hoogte van 40 meter, 20 meter hoger dan het omliggende land.
Een gedeelte van de noordelijke vleugel is nog 15e eeuws. Een vleugel in het kasteel wordt nog bewoond door de huidige eigenaars, een andere vleugel is ingericht als museum en toegankelijk voor het publiek.


4 opmerkingen:

Anoniem zei

Interessant!
Mooi kasteel.
Achtergrondmuziek heftig ;oP

Anoniem zei

Het is trouwens in het Wijnendalebos dat Maria van Bourgondië een dodelijke val van haar paard maakte.
In de recentere geschiedenis was het kasteel de plaats waar tijdens wereldoorlog II het conflict begon dat later tot de koningskwestie zou leiden.

Unknown zei

@ smiling cobra, m.a.w. een gevaarlijke buurt dus.

Unknown zei

greesje, een paar viooltjes kan nooit kwaad.