7.3.07

Stormachtig Damme.


Onze wandeling zaterdag 03-03-2007 die plaatshad te Damme was onder geen goed gesternte geboren, bij aankomst ter plaatse konden we onze wagen parkeren vlakbij de plaats van inschrijving, makkelijk natuurlijk maar dat betekend dat er weinig liefhebbers zijn. Dit was ook geen wonder, het regende en we waaiden van bij het poortje naar de ingang al bijna uit onze pantalon. De schuldige hiervoor was een kanaalrat (een depressie die door het Noordzeekanaal trekt) en het onjuiste moment had uitgekozen om ons op een bezoekje te vergasten.
Iets warms drinken, inschrijven en vertrekken. Het viel de organisatoren die dag echt niet mee, een tijdelijke stroompanne was er de oorzaak van dat er geen verwarming en licht was. We kozen wegens het slechte weer voor de 13 kilometer, een kortere route dan normaal, maar nood breekt wet en wij op weg, de storm tegemoet.
Via het centrum van Damme stappen we met een ommetje door de polder terug naar Damme waar we nu even door het centrum trekken en meteen de meeste bezienswaardigheden kunnen bewonderen in dit stadje, met nog geen 1000 inwoners, de fusiegemeentes niet meegerekend. Zo komen we aan het Tijl Uilenspiegelmuseum voorbij, vele boekenwinkels, Damme wordt niet voor niets "Het Boekendorp" genoemd, om de hoek komen we aan het Stadhuis uit 1464 met ervoor het beeld van Jacob Van Maerlant, een van de eerste Vlaamse schrijver en dichter.
We komen alvorens het stadje te verlaten nog langs de Onze-Lieve-Vrouwekerk uit de 14e eeuw. Via de vele eethuisjes stappen we over een bruggetje linksaf langs de Damse Vaart. Door de hevige storm moeten we overhellen om niet in het water van de vaart terecht te komen. We lopen nu richting Koolkerke en komen hierbij voor de Schellemolen uit 1887, voor ons is deze naam een echte verassing als lid van WSV Schelle, in deze molen werd vroeger olie geperst.
Na ongeveer 1,5 kilometer verlaten we de dijk om rechtsaf te gaan en de wind en de koude regen nu vlak in het gezicht te krijgen, voorbij een hoeve het doornatte veld in en zo komen we dan in Koolkerke, in het kleuterschooltje "De Smalle" is de eerste controle. Bij het verlaten van het schooltje is de regen gestopt en de wind is zowaar aan het wegvallen. We verlaten het dorp langs een paardenweide en aan de splitsing tussen de 13 km linksaf besluiten we dan het er maar op te wagen en nemen toch maar de 20 km.
We gaan rechtsaf in het bos en komen dan aan "Het Fort van Beieren" gebouwd in 1702 door Jozef van Beieren maar hiervan staan nog enkel de buitenmuren recht, de rest is verdwenen. Door een modderweg terug het veld in voor een lus van 5 kilometer gaan we rond Koolkerke en we laten de torens van Brugge in de verte links liggen en gaan terug naar de dorp voor onze tweede controle in het schooltje.
We stappen even later terug door beslijkte en modderige wegen en velden terug richting "Damse Vaart" en langs de molen , het brugje rechtsaf over, nog even via een ommetje komen we langs de achterzijde van de kerk terug in de Brugstraat waar we waren gestart.
Hier krijgen we een heerlijk warme kom erwtensoep die ons goed smaakt. Toch nog een goede dag geweest ondanks het stormachtige begin. Jammer genoeg heeft de inrichtende club er maar 364 wandelaars aan over gehouden, verleden jaar waren dat er nog rond de 1500. Van een tegenvaller gesproken.
Afgelegde afstand; 21 km.
Jaartotaal 2007 afgelegd; 388,5 km.
Totaal afgelegd (sinds 04-01-2006); 2035 km.
Aantal wandelingen 2007; 15.
Totaal aantal wandelingen (sinds 04-01-2006); 93.
Een reactie posten