10.1.07

Wandeling te Gierle 07-01-2007 (deel 2).


Net als het kasteel van Tielen werd de watermolen eeuwenlang vererfd. In 1918 kocht Fik Dionys de molen met woonhuis, paardenstal en bakhuis. In de jaren na de tweede wereldoorlog sloeg de landbouw nieuwe wegen in en het molenaarsvak werd onrendabel. In 1981 overleed Louis Dionys, Hij was de laatste molenaar.
De molen werd opnieuw verkocht en lieflijk gerestaureerd. Het molenhuis is vermoedelijk gebouwd in 1681 met een typische korfboog boven de deur. De watermolen is nu privaat eigendom.
We trekken verder en onmiddellijk krijgen we een bruggetje over het riviertje, de "Aa", iedereen die al wel eens een kruiswoordraadsel begint zal dit zeker al eens tegengekomen zijn. Hier vinden we twee stukken verval waar het water door de overvloedige regen toch met een goede vaart een goede meter naar beneden tuimelt. We zijn nog maar juist even verder of er komt nog een stukje geschiedenis aangerold, een koets met tweespan, zoiets zie je echt niet meer zoveel, of je moet al naar een wedstrijd van het mennen gaan.
Terug het bos in en we komen terug op de controlepost in het bos Poeyelheide, het is zo een goed weer dat menige wandelaar zich een stoel heeft genomen om buiten van zijn hapje of drankje te genieten. Verder terug op weg naar Gierle begint het even na de middag dan toch terug te regenen maar niet zo erg als zaterdag.
Terug naar Gierle komen we nog een pracht van een kerststal tegen in de buurtschap "Hemeldonk" en dan terug in Gierle vinden we ook nog de windmolen "In Stormen Sterk" tegen, deze molen dateert van 1837, maar zijn geschiedenis gaat terug tot in 1499, het is dan ook een beschermd monument. Terug op de startplaats genieten we nog van de "boerenfrikadellen" en ze waren lekker met de warme krieken en brood. Het was een prachtige tocht door de mooie Kempen.

Afgelegde afstand; 20 km.
Jaartotaal 2007 afgelegd; 50,3 km.
Totaal afgelegd (sinds 04-01-2006); 1696,5 km.
Aantal wandelingen 2007; 2.
Totaal aantal wandelingen; 80.
Een reactie posten