9.1.07

Wandeling te Gierle 07-01-2007 (deel 1)

Nu waren we terug naar de Kempen getrokken voor onze wandeling van 20 kilometer, Gierle is een deelgemeente van Lille waar we gisteren onze kilometers afmaalden en ligt amper 4 km van elkaar verwijderd, we hadden beter kunnen overnachten, dat waren verplaatsingen gespaard, maar je hebt het niet altijd zoals je het wil.
Bij onze aankomst in de zaal van vertrek was het reeds een beetje drummen maar toch een plaatsje gevonden om onze administratie uit te voeren (heb dringend een secretaresse nodig) en dan konden we vertrekken met goed weer, wel wat wolken en een beetje fris maar na enkele kilometers stappen voel je dat niet meer.
Gelukkig was het op deze omloop echt zanderig zodat het hemelwater van gisteren toch grotendeels weggetrokken was. Na een goede 7,5 km de eerste halte in een blokhut, midden in de dennenbossen, die wel klein uitviel maar men had er een tent aangebouwd en dat scheen dan ruim voldoende te zijn om iedereen al zittend te kunnen bedienen, een lekkere preisoep en weer op weg. Verder het bos in richting Tielen, de thuisbasis van het 3de bataljon paracommando, daar vonden we de "Watermolen van Tielen" en ook de volgende informatie.

"De eerste geschreven vermelding van deze watermolen dateert van 1526. De oude feodale wetten bepaalden dat stromend water en wind toebehoorden aan de vorst. Deze leende het gebruik ervan uit aan de heer van het dorp.
De boeren uit de streek waren verplicht hun graan te laten malen op de molen van hun heer. De molenaar die als pachter of knecht in dienst stond van de heer, kon zo bij elke malbeurt de belastingen in natura uit de meelzak van de boer in de meelzak van de heer scheppen. Omdat de rivieren in onze Kempen slechts een gering verval kennen, wordt het rad van de watermolens meestal onderaan aangedreven, daarom spreekt men van een onderslagmolen".
Morgen het vervolg van deze prachtige tocht.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Het zinnetje dat mij opvalt is: de wind en het water behoorden toe aan de vorst.
Dat waren nog eens tijden. Misschien moeten ze dat terug invoeren, in plaats van al die dotaties.

Unknown zei

@ smiling cobra, hun haar zou wel steeds overhoop liggen, maar ze zouden tenminste geen dorst hebben.

Anoniem zei

België is wel mooi he!
Het ziet er wel een beetje spokerig uit, maar dat vind ik wel wat hebben.

Sana follia zei

T zag er een schoon wandelingske uit. Betaald da goe om plakkerkes in uw boekske te plakken ;p

Unknown zei

@ greesje, een goed plaatsje om haloween te vieren.

Unknown zei

@ katjesnest, als ge mijn werk doe betaal ik uw inschrijfgeld, das dan weeral 0,75 € winst voor u. Toch goed betaald hé.