15.10.10

Wontergem.

















Wontergem is één van de oudste plaatsen in de Leiestreek volgens Georges Declerq, hij doceert geschiedenis aan de Vlaamse Universiteit Brussel en is een expert over het ontstaan van dorpen in Vlaanderen.
Volgens hem is Wontergem zeer oud. Hij situeert het ontstaan bij of net na de grote volksverhuizingen na de Romeins periode. Het is bijna zeker dat Wontergem werd gesticht door de Franken, de Germaanse volksgroep die na de Romeinen in de 6de en 7de eeuw ook deze regio in bezit namen.
Wontergem wordt al vermeld in een brief van 1019 die de abt van Sint-Baafs Gent richtte aan de graaf van Vlaanderen. De abt nam het dorp op als één van de bezittingen van de abdij, die het echter kwijtspeelde aan de Noormannen. Hij hoopte via die bedelbrief de oude bezittingen terug te krijgen. Historicus Georges Declerq concludeert dat de nederzetting of domein met kerk al bestond, vooraleer het in de 8ste of 9de eeuw in handen kwam van de Noormannen.
In de omgeving van Wontergem kan men prachtige wandelingen maken in het natuurgebied van de Vendelmeersen, een deel van het reservaat “Vallei van de Zeverenbeek”. Een Befaamd inwoner van dit dorp was Lucien Buysse die er geboren werd in 1893, hij werd beroemd door in 1926 de Ronde van Frankrijk te winnen na een legendarische rit van 400 km. Meer hierover kan u hier lezen

Geen opmerkingen: