20.10.10

"De Bospolder" te Ekeren.

Vroeger was de bospolder, zoals het omringende landschap, poldergebied. Bij de havenuitbreiding zo’n dertig jaar geleden werd het gebied opgespoten. Daarna veroverde de natuur langzaam opnieuw het vernielde gebied. Graslanden, ruigten, bos en moeras wisselen hier af met ondiepe plassen.
In 2002 werd hier het allereerste Vlaamse natuurinrichtingsproject afgewerkt. Door moeras te herstellen en “wielen” of plassen ontstaan door dijkdoorbraken te ruimen, werd het gebied terug natter en waardevoller.
Langs grachten en open water ontwikkelden zich hier rietland, waar kleine karekiet, rietgors en tal van eenden zicht thuis voelen. Vooral voor vogels bekleden de Bospolder en het nabije Ekers Moeras een belangrijke positie in een snoer van internationale interessante gebieden.
Met een aangepast beheer wil Natuurpunt de Bospolder nog mooier, groener en aantrekkelijker maken. Daarbij steken Galloway runderen een handje toe. Zij eten niet alle planten en niet overal evenveel. Zo creëren zij een afwisselend landschap van grasland, ruigten, struwelen en bossen. Hier vinden heel wat planten en dieren een geschikt plaatsje.
Verscheidene wandelpaden nemen je mee langs de mooiste plekjes, vogelkijkhutten en observatieplatforms. Je kan er kennis maken met de afwisselende pracht van de natuur en landschap in een stedelijke omgeving.
Meer informatie kan je vinden op
http://www.natuurpunt.be/antwerpennoord.

2 opmerkingen:

Guy (= Gwy) zei

Ik was er zondag met de wandeltocht van 't Wyngaerttreintje. Heerlijk om er doorheen te stappen. En dat zo vlak bij het havengebied met zijn enorme container complexen.

Unknown zei

@ Gwy The Alder, dat is inderdaad iets dat je niet zou verwachten.