13.1.10

De Laarkapel te Schelle.De Laarkapel te Schelle is een beschermd monument. Een legende verbonden aan de kapel verhaalt het volgende.
Het kindje van een edelman die destijds het nabijgelegen kasteel “Laarhof” bewoonde, plukte bloemen aan de kant van de hofgracht. De vader stond er van verre op te kijken. Opeens dreigde het kind in het water te stuiken. De edelman schrok en nam aanstonds zijn toevlucht tot Onze-Lieve-Vrouw. Goede Moeder Maria, bad hij, red mijn kind. Hier bouw ik U een kapel. Zijn bede werd verhoord, het kind kreeg zijn evenwicht terug en kwam blij in de armen van zijn vader gelopen. Maar… er kwam geen kapel…
Eens reed de edelman in zijn koets voorbij het land waar hij beloofd had de kapel te bouwen. Doch zijn paarden wilden niet voort. Hoe hij ook trok, sloeg of riep, ’t was al verloren moeite. Dan herinnerde hij zich de belofte die hij eertijds had gedaan en vernieuwde ze, met het vast besluit ze ten uitvoer te brengen. De edelman deed de kapel bouwen en nooit had hij nog last met zijn gespan.
Een meer geschiedkundige benadering laat vermoeden dat de kapel omstreeks 1600 gebouwd werd uit dankbaarheid omdat men, na alle doorstane oorlogsweeën, eindelijk van het Spaanse juk bevrijd was. Deze kapel werd toegewijd aan O.L.Vrouw van Zeven Weeën.
De Laarkapel kan men vinden op het einde van de Laarhofstraat aan de rechterzijde. Deze zeer mooi onderhouden kapel is overdag steeds toegankelijk.

1 opmerking:

maaike zei

Wat een leuk kapelletje met een mooie legende !