5.1.10

Het kasteel van Vorselaar.Vermoedelijk in de 13de eeuw schonk de hertog van Brabant de heerlijkheid Vorselaar aan de familie van Rotselaer. Om de handelsroute Antwerpen – Keulen te beschermen bouwde deze familie een burcht met donjon (middeleeuwse woontorenvesting), omringd door water, waar ook de dorpelingen en hun vee in oorlogstijd konden schuilen.
Toen in de 17de eeuw de militaire tactieken drastisch verandereden, werd dit kasteel door haar adellijke bezitters omgebouwd tot een “maison de plaisence”: de donjon werd gesloopt en tal van versieringen zoals torentjes en kantelen kwamen in de plaats. Ook de voorgebouwen, van de hand van de gekende architect Jan-Peter van Bauwerscheit, werden toen opgetrokken. Tegelijk werd ook de omgeving verfraaid.
Naar de mode van de tijd werden door het kasteeldomein mooie beuken- en lindendreven getrokken, die werden georiƫnteerd op de torens van de omliggende parochiekerken. Het pleit voor de eigenaars dat het domein als groene long binnen Vorselaar werd behouden.

1 opmerking:

Nobily.be zei

Proficiaat voor uw fotos!

Wil je kijken op mijn website en met mij kontact neemen aub.

www.nobily.be

Veel bedank.

Guy