11.1.10

De 14 kapellekens van Vorselaar.De kapellengroep “De 14 kapellekens” werden opgericht door landbouwer Petrus Verhaert als dank voor de haast miraculeuze genezing van een wonde aan het been. Het gaat hier om dertien kapelletjes op rij, een grotere Onze-Lieve-Vrouw kapel en een kapel die de Calvarieberg wordt genoemd. In oktober 1860 werden ze plechtig ingewijd door de Paters Redemptoristen en door de Aartsbisschop van Mechelen. Later werd de eigendom overgedragen aan de kerkfabriek die in het begin van de jaren 90 de kapellengroep degelijk liet restaureren.
Vlakbij loopt één van de oudste Vorselaarse kerkpaden, die van de parochiekerk naar het gehucht Plein liep. Omdat dit vroeger een verlaten plaats was, zijn er tal van sagen en legenden die zich in dit gebied afspeelden.
Zoals vele Kempense gemeenten heeft Vorselaar een Mariadevotie met een lange traditie. Al in de 15de eeuw stond er op het Vorselaarse gehucht Sassenhout een grote kapel. Gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte. Later werden ook in andere gehuchten en op tal van straathoeken Mariakapelletjes gebouwd.

Geen opmerkingen: