17.4.07

Wandelen te Battel.

Battel is een klein en rustig dorpje langs de Leuvense vaart, nu heden ten dage spreekt men van het kanaal "Leuven – Dijle", het is toen nog met de hand gegraven en is een van de oudste kanalen in België. Battel is een deelgemeente van Mechelen en het is ook begrensd door de Zenne en de Dijle. In de parochiezaal moest ik wezen om in te schrijven, ondanks het vroege uur was er reeds veel volk aanwezig, men had voor zaterdag warm weer voorspeld en dat zal natuurlijk ook een reden geweest zijn.
Op weg voor een goede 22 kilometer, hier was er de eerste lus van ongeveer 10 km, nog een van ongeveer 7 km en dan nog eentje van ongeveer 5 kilometer, hierbij kwamen we telkens in de zaal waar we ingeschreven waren, op zich niet erg maar als wandelaar weten we dan, dat er steeds meer volk bij elkaar komt, diegenen die nieuw komen inschrijven en diegenen die van een lus terug binnenkomen, gelukkig was het goed weer en konden we buiten zitten, anders zit je natuurlijk op elkaars lip te kijken en dat is niet de eerste keer dat dit voorvalt.
De zaal buiten en naar rechts, even wat villa’s bekijken en dan de dijk op van de Leuvense vaart, prachtig weer en het begint al warm te worden en het is nog maar iets na 8 uur, geen windje, geen blad dat beweegt en geen rimpeltje op het water, dat geeft natuurlijk mooie foto’s, zoiets maak je maar zelden mee. We gaan na enkele kilometer op een oud sas over het kanaal en lopen terug voor ongeveer een 4 tal km langs het kanaal waar we dan rechtsaf het bos in gaan, een welkome verfrissing in de schaduw van het groeiende lover. Met een grote draai rond Battel komen we terug aan "Battel sas" linksaf het dorp in voor een eerste verfrissing en die is welkom.
Intussen gaat de zon maar steeds hoger en de temperatuur volgt dezelfde lijn, we gaan terug in de andere richting over het sas en gaan nu naar links om dan weer het bos in te trekken, op de grens met de gemeente Heffen komen we langs een pracht van een manege, links hiervan staan alle éénjarige paarden samen in een weide te spelen alsof het hun laatste keer was, mooi om zien. Verder langs enkele boerderijen terug naar Battel, overal staan de Japanse kerselaars te pronken met hun overvloed aan bloemen en dan goed voor een tweede verfrissing en een broodje in de controlepost.
We stappen voor onze derde lus langs de Dijle voor enkele kilometers richting Mechelen, hier geen spiertje lommer en geen zuchtje wind, de weg is lang, recht en heet, het is middag en de temperatuur die we onderweg konden aflezen gaf 27 graden, nou moe, fris is toch iets anders. In de verte zien we de torens van Mechelen zinderen in de nevel en eindelijk toch nog even het bos in en zo nog even langs de "Leuvense vaart" naar de controle en naar het einde van deze tocht.
Wat een verschil met vorig jaar toen ik hier was, het was toen koud, het regende pijpenstelen en er was zoveel wind dat je met een regenscherm niets anders kon doen dan het goed dichthouden of het lag in het water. Als je mij laat kiezen, dan zal je het wel kunnen raden zeker.
Afgelegde afstand; 22 km.
Jaartotaal 2007 afgelegd; 730 km.
Totaal afgelegd (sinds 04-01-2006); 2376,5 km.
Aantal wandelingen 2007; 30.
Totaal aantal wandelingen (sinds 04-01-2006); 108.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat rimpelloze water lever inderdaad prachtige foto's op. Vooral die met het bootje vind ik heel bijzonder.

Unknown zei

@ smiling cobra, die vond ik inderdaad ook het beste.

Anoniem zei

Daar ben ik eens op weekend geweest. Prachtige streek. Leuk om hier foto's van te zien.

Unknown zei

@ buddha, en bovendien is het er ongewoon rustig.

Anoniem zei

Ik woon in battel op een woonboot en dat is ZALIG rustig.
Het is er ideaal om te wandelen en aan de sluis is een super gezellig cafeetje

Unknown zei

@ anoniem, kan je geloven dat ik een beetje héél veel jaloers ben.