13.9.06

Dit is mijn streek.

Hiermee bedoel ik niet dat ik een frats of een grol laat staan iets mispeuterd heb, neen ik zou niet durven maar vermits ik in de buurt van Boom woon is dit dus mijn streek. Zondag 10-09-2006 heb ik een wandeling gedaan welke vertrok in het Provinciaal Recreatiecentrum "De Schorre" te Boom, ingericht door De Schorrestappers, en had gekozen voor de 30 kilometer en was om 8:30 uur uit de start vertrokken, en wist dus de rest van de dag wel wat te doen en het weer was wederom prachtig.
Even een beetje geschiedenis over Boom, het is een gemeente in de Provincie Antwerpen meer bepaald in de Rupelstreek en heeft ongeveer 16.000 inwoners, in 1806 waren dat er ongeveer een 3843. Boom was samen met de omliggende gemeenten Terhagen, Rumst en Niel de draaischijf van het eens zo roemruchte gebied van de steenbakkerijen. Hier deden de mensen waar ze het best in waren, nl. de klei uit de grond opdelven, bewerken om er stenen van te kunnen maken, vervolgens ze te laten drogen in de droogloodsen om ze erna te bakken in ringovens. Dit was labeurwerk voor de duizenden kinderen, vrouwen en mannen die hier van in de vroege morgen tot de late avond werkten voor de rijke eigenaars en dit dan voor een hongerloon.
Zij woonden in te kleine huisjes met meestal een te groot gezin om alle monden voldoende te kunnen voeden. Het huisje dat werd gehuurd was eigendom van de baas, evenals de winkel in de buurt waar men zijn goederen ging kopen. Op deze manier ging al het schone verdiende geld terug naar de zee, de rijke baas dus. Het beetje dat men overhield ging naar drank in het buurtcafé dat ook eigendom was van de patroon van de steenbakkerij en op die manier was de cirkel rond.
Toch zijn er uit deze gemeente enkele bekende mensen voortgesproten en zij zijn dan toch ook niet de allerminste, te beginnen met Bobbejaan Schoepen 1925, zanger en gitarist en voormalig directeur van Bobbejaanland, Luc Van der Kelen 1948 journalist van beroep, Bavo Claes 1948 ex nieuwsanker, Roland Van Campenhout muzikant.
De tocht ging door "De Schorre" om zo in Terhagen te belanden voor een eerste controlepost, daarna de Rupeldijk op om zo via het museum " Rupelklei" verder te trekken om aan de andere kant van Boom aan te komen, door de open monumentendag waren alle musea te bezoeken en dat was voor de niet kenners goed meegenomen. Langs de voormalige brouwerij Lamot welke nu volledig is gerestaureerd en omgevormd tot flats komen we op de markt van Boom om vervolgens naar het gehucht "Noeveren" te stappen. Hier vindt men de oudste nog werkende en artisanale steenbakkerij en het oudste café van België dat nog open is. Een bezoek overwaard en hier is dan ook een controlepost.
Verder naar Niel door het natuurgebied "De Waelenhoek" om verder te stappen naar het gehucht Hellegat, natuurlijk doet dit een belletje rinkelen door de gelijknamige film en het boek van Suske en Wiske "De Hellegathonden. De te kleine huisjes en de huisjes die geen voordeur hebben aan de straatzijde maar enkel achteraan. Zo komen we terug te Noeveren en Boom. Intussen zitten de 30 kilometer erop en is het 14:30 uur, ik kan enkel zeggen dat we in een prachtige streek wonen en daar ben ik fier op.
Ook het bekijken waard www.boom.be
en ook www.provant.be/deschorre
Voor de rest spreken de foto’s voor zichzelf.

Cafe De Koophandel, zo oud als de steenbakkerijen zelf


















Een prachtig gerestaureerde ringoven met op de achtergrond nog een droogloods.



















Natuurgebied "De Waelenhoek" te Niel, even een visje vangen.


















Ra Ra waar is mijn voordeur, de deur is aan de achterkant, daar is ook een steegje.




Provinciaal Recreatiedomein De Schorre te Boom.

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Als ik me niet vergis, liggen er Boomse pannen op mijn dak, al weet ik natuurlijk niet of die ook in jouw streek gebakken werden.
Die ringoven is inderdaad prachtig gerestaureerd, maar wordt die ook nog gebruikt?

Anoniem zei

Nog nooit gezien of zelfs maar van gehoord, van zo'n ringoven... Mooie foto's.

Cursief Huigje zei

een aangename kennismaking met het - voorm ij althans onbekende - Boom!

Unknown zei

@ smiling cobra, die pannen werden inderdaad in deze streek gemaakt en zijn bekend over de ganse wereld om hun grote degelijkheid, de ringoven is inderdaad nog in gebruik en op een andere site zou er een in gebruik genomen worden op het eind van het jaar. In mijn geboortedorp, Niel was er ook nog een potbakkerij, daar bakte men alle soorten bloempotten, je weet wel met dat gat in het midden onderaan.

Unknown zei

@ alcyon, het systeem van zo een ringoven is heel simpel, met legt een laag gedroogde stenen en daarop een laagje kleine steenkooltjes dan terug stenen en terug kolen totdat de ganse oven gevuld is, men steekt de steenkool in brand en sluit dan de ganse oven af en laat hem zo stil mogelijk branden voor 6 weken. Dan opent men de oven en zijn de stenen gebakken. De stenen op deze wijze gebakken zijn van de allerbeste kwaliteit.

Unknown zei

@ bart, een bezoek meer dan waard en leerrijk.

Sana follia zei

Hedde goa in Boam gewest?

Unknown zei

@ katjesnest, Boam woor leit da ?

Sana follia zei

Hier ni veir van, mor ze spreke doar nogal oardig, nog eirger dan hier

Unknown zei

@ katjesnest, daaa iis nii mooogelijk nie héééé.