13.9.06

Dit is mijn streek.

Hiermee bedoel ik niet dat ik een frats of een grol laat staan iets mispeuterd heb, neen ik zou niet durven maar vermits ik in de buurt van Boom woon is dit dus mijn streek. Zondag 10-09-2006 heb ik een wandeling gedaan welke vertrok in het Provinciaal Recreatiecentrum "De Schorre" te Boom, ingericht door De Schorrestappers, en had gekozen voor de 30 kilometer en was om 8:30 uur uit de start vertrokken, en wist dus de rest van de dag wel wat te doen en het weer was wederom prachtig.
Even een beetje geschiedenis over Boom, het is een gemeente in de Provincie Antwerpen meer bepaald in de Rupelstreek en heeft ongeveer 16.000 inwoners, in 1806 waren dat er ongeveer een 3843. Boom was samen met de omliggende gemeenten Terhagen, Rumst en Niel de draaischijf van het eens zo roemruchte gebied van de steenbakkerijen. Hier deden de mensen waar ze het best in waren, nl. de klei uit de grond opdelven, bewerken om er stenen van te kunnen maken, vervolgens ze te laten drogen in de droogloodsen om ze erna te bakken in ringovens. Dit was labeurwerk voor de duizenden kinderen, vrouwen en mannen die hier van in de vroege morgen tot de late avond werkten voor de rijke eigenaars en dit dan voor een hongerloon.
Zij woonden in te kleine huisjes met meestal een te groot gezin om alle monden voldoende te kunnen voeden. Het huisje dat werd gehuurd was eigendom van de baas, evenals de winkel in de buurt waar men zijn goederen ging kopen. Op deze manier ging al het schone verdiende geld terug naar de zee, de rijke baas dus. Het beetje dat men overhield ging naar drank in het buurtcafé dat ook eigendom was van de patroon van de steenbakkerij en op die manier was de cirkel rond.
Toch zijn er uit deze gemeente enkele bekende mensen voortgesproten en zij zijn dan toch ook niet de allerminste, te beginnen met Bobbejaan Schoepen 1925, zanger en gitarist en voormalig directeur van Bobbejaanland, Luc Van der Kelen 1948 journalist van beroep, Bavo Claes 1948 ex nieuwsanker, Roland Van Campenhout muzikant.
De tocht ging door "De Schorre" om zo in Terhagen te belanden voor een eerste controlepost, daarna de Rupeldijk op om zo via het museum " Rupelklei" verder te trekken om aan de andere kant van Boom aan te komen, door de open monumentendag waren alle musea te bezoeken en dat was voor de niet kenners goed meegenomen. Langs de voormalige brouwerij Lamot welke nu volledig is gerestaureerd en omgevormd tot flats komen we op de markt van Boom om vervolgens naar het gehucht "Noeveren" te stappen. Hier vindt men de oudste nog werkende en artisanale steenbakkerij en het oudste café van België dat nog open is. Een bezoek overwaard en hier is dan ook een controlepost.
Verder naar Niel door het natuurgebied "De Waelenhoek" om verder te stappen naar het gehucht Hellegat, natuurlijk doet dit een belletje rinkelen door de gelijknamige film en het boek van Suske en Wiske "De Hellegathonden. De te kleine huisjes en de huisjes die geen voordeur hebben aan de straatzijde maar enkel achteraan. Zo komen we terug te Noeveren en Boom. Intussen zitten de 30 kilometer erop en is het 14:30 uur, ik kan enkel zeggen dat we in een prachtige streek wonen en daar ben ik fier op.
Ook het bekijken waard www.boom.be
en ook www.provant.be/deschorre
Voor de rest spreken de foto’s voor zichzelf.

Cafe De Koophandel, zo oud als de steenbakkerijen zelf


Een prachtig gerestaureerde ringoven met op de achtergrond nog een droogloods.Natuurgebied "De Waelenhoek" te Niel, even een visje vangen.


Ra Ra waar is mijn voordeur, de deur is aan de achterkant, daar is ook een steegje.
Provinciaal Recreatiedomein De Schorre te Boom.

Een reactie posten