27.9.10

Wielermonument "Lucien Buysse" te Wontergem.Een van de meest legendarische ritten uit de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk is de rit in 1926 van Bayonne naar Luchon. Na een rit van zowat 400 km, met beklimmingen van de Aubisque, de Tourmalet, de Aspin en de Peyresourde, in haast winterse omstandigheden, kwam de in 1893 in Wontergem geboren Lucien Buysse met bijna 25 minuten voorsprong als eerste over de meet. Slechts weinig andere renners haalden het einde van de rit. Tot diep in de nacht moest de Tourorganisatie op zoek naar vermiste deelnemers.
Met deze mythische prestatie legde Lucien Buysse de basis voor zijn eindoverwinning in de Tour van dat jaar. Na twee podiumplaatsen in de jaren voordien in dienst van kopman Bottechia, bekroonde Lucien zich daarmee tot de meest succesvolle telg uit het wielergeslacht Buysse.
Met zijn prijzengeld bouwde Lucien Buysse een woning in Wontergem (Dentergemstraat 20) waar hij tot 1952 bleef wonen. Het huis kreeg onlangs een aangepast balkon als hulde aan zijn beroemde eigenaar. Lucien Buysse overleed in 1980, na in Petegem-aan-de Leie vele jaren het nog steeds bestaande café Aubisque te hebben uitgebaat. Over zijn levensverhaal en wielercarrière verscheen in 2006 het boek “Lucien Buysse de rots” bij de uitgever De Eecloonaar.
In september 2003 kwam Wontergemnaar Sylveer Maes met het idee om hulde te brengen aan deze wielerkampioen. De uit Deinze afkomstige kunstenaar José Mestdagh (°1949) kreeg de opdracht en werd daarbij geholpen door de Gentse beeldhouwer Walter De Pauw. Beiden behoren tot de Gentse beenhouwerscollectief “Loods 13” met Walter De Buck.
Dit beeld kan u vinden voor de kerk te Wontergem en is gemaakt in steen en brons.

1 opmerking:

maaike zei

Wat een mooie beeld van hem. Alsof hij uit de steen komt gereden.