29.6.09

34ste Kristoffeltocht te Oostham.


Met 50 leden trok WSV Schelle zondag 28 juni per autocar naar Oostham in de provincie Limburg, een garantie voor een wandeling met het bos in de hoofdrol, en dat is uitgekomen. Na een uurtje rijden konden we dan inschrijven, ik koos voor de 24 km met 3 rustposten, ieder na 6 km, mooi verdeeld dus.
In een lichte nevel trokken we even door het dorp waar het nog heel rustig was, even later gaan we linksaf en zitten meteen in het bos waar het heerlijk rustig is met enkel het gezang van de vogels. Zo komen we voorbij de OudePastorie, het is één van de merkwaardigste gebouwen in Oostham. Nog voor 1200 stond een zekere Willem, heer van Colmont, zijn bezittingen in Oostham af aan de abdij van Averbode. Arnold van Wesemael droeg rond dezelfde tijd zijn hoeve in Kwamol eveneens aan de abdij af. In 1239 werden die schenkingen door paus Gregorius bekrachtigd. Averbode kwam er zo tussen andere machtige grondheren in bezit van eigen goed.
In elk geval had de pastorie in de 16de eeuw het uitzicht van een herenhuis, het was eigenlijk een hoeve met afwisselend stenen en lenen muren. In de loop van de 17de eeuw werden aan de pastorie nog herstellingen aangebracht.
Ook de tuin was nu tijdens de wandeling te bezoeken. We trekken verder richting Kwaadmechelen waar we in de heel ruime kantine van FC Hamme onze eerste kontrole hebben, een broodje met een drankje en terug op weg voor 6 km, ondanks de nevel en een ontbrekende zon is het toch al behoorlijk warm geworden.
Even rond het voetbalveld en door het dorp gaat het terug door het bos, afgewisseld met nu en dan een stuk langs de velden waar de maïs staat groot te worden, telkens we het bos verlaten en op het asfalt gaan stappen wordt de warmte weerkaatst en zijn we blij dat we even later terug in de koelte van het bos kunnen duiken. We komen aan onze 2de kontrolepost eveneens in een voetbalkantine, hier zullen we later ook een tweede maal komen, het is hier nog rustig nu en we worden er op een heel vriendelijke manier voorzien van spijs en drank aan zeer democratische prijzen.
Ik trek hier verder met 2 clubleden die ook de 24 km doen, terug door het bos, nu met mooie hoge varens aan de rand van het pad en het ruikt hier heel aangenaam. Na terug 6 km zijn we terug in de kantine waar we ongeveer een half uurtje blijven rusten en iets te drinken want ook zonder zon is het nu behoorlijk warm.
Een laatste stuk van 6 km brengt ons terug naar de startplaats in Oostham, hier drinken we nog iets vooraleer we om 16 uur terugkeren met de bus richting Schelle. We mogen hier zeker spreken van een héél mooie en verzorgde wandeling met veel oog voor de natuur, met heel ruime en gezellige kontroleposten, een voorbeeld van hoe het moet. Door het vele bos zijn er iets minder foto’s die je hier kan vinden.

3 opmerkingen:

Kim zei

Moet wel plezierig zijn, zo met een volle bus clubgenoten eens erop uit en dan ginder alles geven. Mij ontbreekt dat meestal aan tijd, gezien ook het vroege opstaan ... desalniettemin, het was de moment, was het zondag niet de allerlangste dag van het jaar ? Mooie omgeving !

Groetjes, Kim

Unknown zei

@ Kim, de langste dag was verleden week zondag op 21 juni.

Kim zei

Bedankt voor de info Freddy, ik heb geen Druivelaar ofzo ... enfin, iets vroeger dan de 25e in december dan.

BR, Kim