7.4.09

Kasteel "Hof van Tielen".
Het kasteel van Tielen is een van de oudste in de streek. In 1320 werd Tielen van het Land van Geel afgescheiden en Jan Berthout, ook Jan van Duffel genoemd, omdat hij in Duffel woonde, werd de eerste Heer van Tielen. Het was evenwel zijn zoon Hendrik die rond 1370 hier in dit Tielenhof kwam wonen.
Ongeveer 600 jaar lang zou dit hof in familiebezit blijven. De 18de en de laatste Heer van Thielen was Filip Frans Jozef Rogier Van der Gracht der Rommerwael. Zijn beheer viel namelijk tijdens de Franse overheersing en de Fransen schaften alle leengoederen af.
In 1826 werden de aangeslagen goederen aan de erfgenamen van de eigenaars (twee jonkvrouwen) teruggegeven die er enkele verbouwingen aan lieten uitvoeren, zoals onder andere te zien is aan de gravure van rond 1680 en nu.

Het kasteel is niet vrij toegankelijk, gelieve dus de pricacy van de bewoners te respecteren.

2 opmerkingen:

Kathy en Joris zei

Hallo,

Tja, kiezen is soms moeilijk. De ene week heb je amper keuze om een wandeling te kiezen, de week daarop moet je echt nadenken omdat er te veel aanbod is. Naderhand denk je dan soms, ik had beter die keuze gemaakt, maar uiteindelijk blijft het wandelen en dat is het voornaamste toch hé?

Unknown zei

@ Kathy en Joris, zeker weten.