18.8.07

26ste internationale Teutentocht-Gold-Cup.


Wandelclub WSV Schelle vertrok met de autobus vertrokken we zondag 12-08-2007 om 8:00 uur stipt zoals afgesproken naar Lommel, bij aankomst leek de zaal voor inschrijving op dat moment een beetje overbezet en dat was nog licht uitgedrukt, het was meer van die haringen en dat tonnetje, dus inschrijven en wegwezen.
Het was een griet van een zon die ons vergezelde en dat gebeurde de laatste weken echt niet zo veel. Ik, mijn echtgenote en Ludo gingen voor de 20 km. Even door de villawijk maar dan kwamen we al vlug in het bos, daar hadden ze in Lommel echt geen gebrek aan. We stapten door het bos op een paar meter links van ons liep het Kempisch kanaal en dat bleven we tussen de bomen volgen voor enkele kilometer, Onderdoor een brug slaan we even rechtsaf om na 6,2 km op de eerste controlepost te komen, een hapje en een drankje zijn meer dan welkom want het is werkelijk warm op de zandgrond.
Na de controlestappen we via de brug het kanaal over en gaan linksaf via bos, bos, bos en komen aan een groot water, dit is er gekomen omdat hier aan zandwinning wordt gedaan, namelijk het witste zand van Europa dat je kan vinden, in de zon doet het pijn aan de ogen door de weerkaatsing van het spierwitte zand, en het zorgt er ook voor dat het hier nog een beetje warmer is. We lopen het halve meer rond en gaan dan linksaf terug het koelere bos in en lopen hier door de "Heuvelse Heide en komen na een tijdje terug aan het water maar nu aan de overzijde waar we daarvoor stapten. Na nog een 15 minuten komen we na 8,9 km aan in het gehucht "Kolonie" genaamd waar onze 2de controlepost is in een hangar achter een benzinestation, eerlijk gezegd was het een beetje improvisatie wat men hier had gedaan, de drank was niet wat men kon noemen fris, de broodjes waren op en de plaats was veel te klein. Toch even gedronken en terug op weg voor de laatste lus van 5,8 km.
We stappen nu richting kanaal en gaan rechtsaf om dit voor een hele poos te volgen, nu weer naast het kanaal, dan weer in het bos. We verlaten het water om rechtsaf rond de heide te stappen die geheel paars is gekleurd door het vele Heidekruid. Terug rechtsaf het kanaal over om terug naar de aankomst te stappen. Even hiervoor zaten een groot deel van de club op het terras van een taverne en dat gaf aanleiding om er bij te gaan zitten natuurlijk, in de zaal was toch geen plaats dus het aangename aan het nuttige koppelen. Enkele Leffe’s later was het dan tijd om met de bus terug naar Schelle te trekken. Het was een zeer mooie wandeling, nu nog een beetje werken aan de inschrijvingsplaat en de controleposten en het komt zeker in orde. Met 51 sloeg onze club wederom een goed figuur te Lommel.
Afgelegde afstand; 20 km.
Jaartotaal 2007 afgelegd; 1366,5 km.
Totaal afgelegd (sinds 04-01-2006); 3005 km.
Aantal wandelingen 2007; 54.
Totaal aantal wandelingen (sinds 04-01-2006); 132.

4 opmerkingen:

Guy (= Gwy) zei

De teuten? Dat waren toch die kooplui die te voet door Brabant trokken om hun waar aan de man te brengen?
--
Het is weer plezierig je verslag te lezen.

Unknown zei

@ gwy the alder, Teuten waren rondreizende handelaars en ambachtslui. Ze waren actief vanaf het einde van de 16e E tot het einde van de 19e - begin 20e E. Vanuit hun thuisbasis trokken ze met hun koopwaar op de rug naar Nederland, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en sommigen zelfs tot Denemarken. Ze verkochten er koperwaren (goorteuten), aardewerk (gleissteuten), textiel (tafteuten), menselijk haar en ze beoefenden het veesnijdersambacht. Ze waren zeer strikt georganiseerd in compagnieën en verleenden krediet aan hun klanten.
Op het einde van de 19e - begin 20e E kwam er een abrupt einde aan de teutenhandel. Voornamelijk omdat men in het buitenland een reglementering uitvaardigde dat de teuten zich definitief in hun handelsgebied dienden te vestigen als ze er nog wilden handel drijven.
Je kan er nog meer over te weten komen in het museum te Lommel.

Anoniem zei

Schoon plaatjes alweer. btw, om een schermafbeelding te maken: op je toetsenbord naast F12 staat PrtScn (printscreen) als je daarop drukt krijg je een schermafbeelding op je klembord die je in gelijk welk grafisch programma kunt plakken. Welk programma gebruik je trouwens?

Unknown zei

@ caroline, bedankt, dit is een programma van Garmin.