26.3.11

Het Markiezenhof te Bergen op Zoom.


Het Markiezenhof is het voormalige stadspaleis van de heren en latere markiezen van Bergen op Zoom. Het is gebouwd tussen 1485 en 1514 in opdracht van de heren Jan II en Jan III van Glymes door de architecten Anthonis en Rombout Keldermans.
Dit paleis in laatgotische “Brabantse” stijl kreeg begin 18de eeuw een vleugel in de “Franse” stijl, gebouwd in opdracht van markies François Egon de la Tour d’Auvergne. Tijdens de Franse periode (1795 – 1814) kreeg Het Markiezenhof een militaire functie. Het was tot 1819 in gebruik als hospitaal en vervolgens tot 1957 als kazerne.
In 1959 werd het gebouw eigendom van de gemeente Bergen op Zoom. Na een ingrijpende restauratie die van 1963 tot 1987 plaatsvond, kreeg Het Markiezenhof een culturele functie. In het huidige monument zijn een bibliotheek, een restaurant en “Historisch Centrum Het Markiezenhof” (museum en archief) gevestigd.
Het museum toont de geschiedenis van dit pand en zijn bewoners en de geschiedenis van de stad en Markizaat, alsmede het ontstaan en de geschiedenis van de kermis, en organiseert daarnaast exposities van internationale politieke spotprenten.


Klik op de foto voor de overige foto’s.

Geen opmerkingen: