22.12.09

Het stadhuis te Brugge.
Het gebouw staat rechts op de foto is het stadhuis. Gebouwd tussen 1376 en 1420, in Gotische stijl waar eertijds de stadsgevangenis stond (Ghiselhuus). De beelden stellen historische en Bijbelse personages voor.
De 24 schilden op de gevel zijn de wapenschilden van de steden en gemeenten die behoorden tot het Brugse Vrije. Het maaswerk op de vensters is puur vakmanschap. Het verticalisme van de Gotische stijl treffen ons (opgaan naar God).
Het dak met de zes kleine torentjes en gesiceleerde schoorstenen met kroontjes weerhouden onze aandacht. De engelen zijn in verguld koper.
Wanneer je tijd maakt om naar Brugge te gaan dan loont een bezoek aan de Gotische zaal op de eerste verdieping zeker de moeite. In deze zaal komt het stadsbestuur bijeen en geven de koppeltjes hun jawoord.

2 opmerkingen:

Kay & Joris zei

Hoi Freddy Brugge wij deden die tocht vorig jaar. Best gezellig maar druk. De enige tegenvaller toen was dat de controlepost vrij onvriendelijk was. Leuk wandelverslag bracht jij hier. Wij wensen u en de vrouw ook langs deze weg een vrolijk kerstfeest en nog veel de wandelschoenen aan he. Groetjes Kay en Joris

Guy (= Gwy) zei

Hoi Freddy,
Ik ben net een boek aan het lezen over de gotiek. De schrijver ziet de gotiek niet als het opgaan naar God, maar als 'beweging'. Het element tijd wordt in de bouwstijl opgenomen, daar waar de Romaanse kloosterkerken het tijdloze laten aanvoelen.
Gotische gebouwen zijn alleen te vinden in steden waar naast de clerus en de adel zich de derde stand ontwikkelde.