9.7.08

2de Ezeltocht rondom Bassevelde.


Vrijdag 04-07-2008 ging ik dan weer eens een 50 km stappen, maar nu gebeurde dat tijdens de nacht, zaterdagmorgen zou ik dan weer een wandelervaring rijker zijn. Bij mijn aankomst in de feesttent gelegen in de Hasselstraat te Bassevelde was er al een deel gekend volk en er kwamen er steeds bij.
Stipt 20:00 uur gingen we dan op weg, vooraf gegaan door 7 ezels, maar dan wel echte, niet diegene die er achter stapten, 50 km stappen met de nacht, daar moet je wel een dikke ezel voor zijn, na een 200 tal meter gaan de echte ezels koppig opzij en kunnen we op eigen tempo doorgaan . Het zijn hier niet voor niets “Ezelfeesten. Na een tweetal km gestapt te hebben kregen we een wagencontrole en ook een appel als appeltje voor de dorst.
De zon liet het stilaan afweten als we onderweg zijn naar Oosteeklo voor een eerste controle, in het halfduister komen we aan een boerderij waar een verlichte ezel ons opwacht, deze verlichting zullen we iedere keer opmerken aan de controleposten, het is als een lichtbaken op een duistere zee, wel een heel origineel iets. Hier krijgen we een wafel en een flesje water, Ik stap hier onmiddellijk door.
We hebben nu een stuk van 7.4 km voor de voeten, het weer is nog steeds heel rustig en ik stap nog altijd rond in T-shirt, we mogen hier wel van geluk spreken, een lichtende ezel verraad de 2de rustpost op een landbouwbedrijf, in de schuur staan de tafeltjes en iedereen geniet hier van de ons aangeboden rijstpap met bruine suiker, wel plastiek lepeltjes en geen gouden, maar voor deze lekkernij is dat zeker niet nodig.
Intussen is het stikdonker geworden en de zaklamp komt goed van pas, in de straten valt dat nog mee maar tussen de velden en in de stukken bos is dat een onmisbaar iets. Na een stukje van 4.5 km komen we terug op een landbouwbedrijf, in de grote hal ontvang ik een stuk fruit en een beker cola en ga onmiddellijk terug op weg voor een stuk van 6.9 km. Ik loop een heel eind samen met een man die deze wandeling verleden jaar ook deed en wist te vertellen dat het dit jaar wel helemaal anders en beter is, minder straat en meer veld en bos, ik kan dit alleen maar toejuichen en zo komen we vlug aan de volgende ezel te Assenede, ik verorber de gekregen broodjes met koffie en verlaat de controle.
Vanaf nu zal ik de overblijvende 23 km op mijn eentje doorstappen, ik vind dit geheel niet erg want ik kan goed alleen zijn op een wandeling, je kan dan alles in het hoofd eens op een rijtje zetten. Links van mij is het bos en rechts in de verte zie ik de verlichte industrie van de Antwerpse Petrochemie, je ka het niet alleen zien maar ook horen en vooral ruiken, zelfs tot hier als de wind slecht zit. De volgende controle ook te Assenede krijgen we tomatensoep met Frans brood, ook nog een cola en terug op weg.
Ik zie steeds meer stappers in de problemen komen, meestal jongere mensen, misschien elkaar opgejut in de kermissfeer om die 50 km ook gauw eens te doen. Die ondervinden dat dit dan ook geen avontuurtje is maar bittere pijnlijke waarheid. Na nog eens 5.15 km kom ik in Boekhoute en de kerkklok laat me weten dat het intussen 3:40 uur is, ik ben dan al 40.2 km ver, we beginnen stilaan af te tellen, ik krijg hier een bekertje yoghurt met speculaas en laat me dat goed smaken, een Ice-Tea er bovenop en we kunnen weeral voort.
Ik stap naast de kerk en kom langs de overbekende vissersboot BOU-8 die hier in het parkje tentoongesteld is. Even zoeken naar de pijltjes en dan duiken we via een smal steegje terug in de nacht. De opdracht is 6.82 km door te komen, ik kom hier in een bos en het is hier stikdonker, de zaklamp doet goed zijn werk, om nergens tegen te botsen, over boomwortels te struikelen of in een gracht naast de weg te sukkelen, nu en dan licht een pijl op in het donker omdat de pijlpunt van reflecterend materiaal is voorzien en dat is wel handig. Ondertussen begint er stilaan licht in de duisternis te komen en hier kan ik best mee leven, ik kom voorbij het bord met Bassevelde op en zoiets geeft je vleugels, het moet niet altijd Red Bull zijn waar je gaat van vliegen. Zo kom ik dan aan de laatste verlichte ezel, hier kunnen de wandelaars een gratis Ezelbier drinken maar ik bedank hiervoor, je moest er je voeten maar eens door beginnen te stoten en dat zou jammer zijn met de eindmeet in zicht. Ik krijg dan een cola in de plaats.
Ik vertrek hier voor de laatste 3.4 km die in het lichter worden ook korter schijnen te worden en binnen de kortste tijd kom ik terug in de Hasselstraat waar de feesttent is neergepoot, het is 5:30 uur, de 50 km zitten er op. Het was mijn eerste nachtwandeling en ik ben een ervaring rijker, het was heerlijk, niet verloren gelopen, geen tik van de hamer en weer nieuwe mensen leren kennen, het is en blijft een fantastische bezigheid.
Ook mijn hoed af voor een perfecte organisatie en medewerkers die ons de ganse nacht heel vriendelijk hebben verwend. Zelfs nu terug in de tent krijgen we nog spek met eieren, en met een stempel en T-shirt rijker kan ik naar huis en naar bed. Tot volgend jaar, zeker en vast.
De foto’s van de wandeling kan je hier vinden.

4 opmerkingen:

Guy (= Gwy) zei

Dag Freddy, voor mij was het de 2de keer, en weet die tocht komt vast op mijn agenda te staan.

Dat er zoveel "nieuwe" wandelaars meededen, deed me overigens veel plezier.

Unknown zei

@ gwy the alder, ook bij mij staat hij met stip genoteerd voor volgend jaar.

Anoniem zei

Verlichte ezels? Ik begon me als dierenvriend al een beetje zorgen te maken. Tot ik de foto's zag... Wel een origineel idee, zo'n nachtwandeling. En ideaal als je de slaap niet kan vatten!

Unknown zei

@ girardo, gelukkig blijven we allemaal diervriendelijk.