17.12.07

14de Wijnendalebostocht te Torhout.


Rond 8:30 uur komen we aan in zaal de Bosgalm en meteen viel het ons op dat er reeds zo veel volk was vertrokken en nog met grote haast ook, pas later viel onze Euro dat Club Brugge om 13:00 uur moest spelen tegen Anderlecht en dat zullen er velen niet willen missen hebben. Rustig inschrijven en laat de haastigen voorgaan. We vertrekken dan om 9:10 uur en dan zijn er reeds 570 inschrijvingen, dat belooft.
We vertrekken even door de achtertuintjes van Torhout maar komen al snel in de mooie natuur van deze prachtige en licht glooiende streek. We stappen even de drukke hoofdbaan over en trekken dan richting Hoge Waterhoek, even verder volgen we de oude spoorwegbedding en komen zo voorbij restaurant "Wijnendale station". Even verder verlaten we de bedding via de trappen omhoog aan een bruggetje en komen zo in Wijnendale terecht. De 8 en 14 km gaan hier linksaf naar hun controlepost in het kasteel, wij gaan op de 22km nog even een lus maken naar onze eerste controlepost aan de kerk in Wijnendale, onze eerste 5,9 km zitten er op. Soep en een broodje zijn welkom.
We gaan nu op weg voor een lus van 4,6 km, we gaan tot aan de gemeentegrens van Ichtegem waar we linksaf de Dwarsstraat ingaan, we volgen deze kerkwegel en komen zo onmiddellijk terug op het grondgebied Torhout, even verder volgen we het "Het Kastelenpad" en komen zo al vlug aan onze 2de controlepost op het "Kasteel van Wijnendale", van een mooie omgeving gesproken, we hadden in het voorjaar reeds het genoegen hier te komen en nu zien we het terug in winterkostuum. Een versnapering na het stempelen en terug op weg de zon in. Alle afstanden gaan nu rechtsaf naast het kasteel, we zien hier ook de kapel van "Onze Lieve Vrouw van Wijnendale" en iets verder de "IJskelder" die vroeger dienst deed voor de kasteelbewoners, zij hadden natuurlijk nog geen ijskast. Verder door de laan langs de oude ingangspoort en wachtoren met nog een stuk ommuring en we gaan op weg naar "Wijnendalebos", ditmaal was er daags voordien geen storm geweest zoals in het voorjaar, toen moesten we letterlijk en figuurlijk hier over het kreupelhout stappen dat alom op de grond gevallen was. De weg was ook opgeruimd en ditmaal geen slijk hier.
De 8 en 14 km gaan links, wij gaan met de 22 rechtsaf en maken een grote lus in het prachtige kader van een muistil bos, even verder zit een vogeltje (een boomklever of roodborstje, ik ben niet zeker) slechts een paar meter van ons, nieuwsgierig naar ons te staren, ik kan er met de telelens zelfs een mooie foto van nemen, zo rustig is het hier. Al slalommend door het bos komen we uiteindelijk in een lange rechte dreef die ons terug naar het kasteel brengt voor onze derde controlepost na een lus van 7,8 km, het is hier aan de poort een komen en gaan van de vele wandelaars, we drinken onze koffie al staande op want zitten is er nu niet meer bij, van volk gesproken.
We beginnen nu aan onze laatste lus van 3,4 km, even langs de drukke baan, maar dan rechtsaf terug even de rustige natuur in om zo terug in Torhout aan de moderne "Don Bosco" kerk te komen, nog even linksaf en we zijn terug waar we deze morgen vertrokken. De verre verplaatsing naar Torhout was méér dan de moeite waard en deze mening deelden de zeer vele deelnemers met ons, met zeer veel bedoel ik dan, dat er om 14:00 uur reeds 2375 inschrijvingen waren en men kon tot 15:00 inschrijven. Van zulks een deelnemersaantal kunnen vele wandelclubs alleen maar dromen. Maar hier beschikt men dan ook over een uniek wandelkader. Met stip genoteerd voor volgend jaar.
De foto’s van de wandeling vind je hier.

Afgelegde afstand; 22 km.
Jaartotaal 2007 afgelegd; 2100 km.
Totaal afgelegd (sinds 04-01-2006); 3730 km.
Aantal wandelingen 2007; 84.
Totaal aantal wandelingen (sinds 04-01-2006); 162.

Geen opmerkingen: