8.11.07

4de Octaaftocht te Niel.
Zoals de 3 vorige jaren met het octaaf van Niel Jaarmarkt richt WSV Schelle in samenwerking met de Nielse sportraad weer een wandeling in welke vertrekt vanuit Niel. Als ik om 9:00 uur de zaal binnenkom om me in te schrijven is het hier al een drukte van jewelste, misschien omdat het deze keer, dat de club een wandeling inricht, eens niet regent. De bekenden eens groeten, en dat zijn er wat, inschrijven en op pad want we zijn fotograaf van dienst voor de club.
Bij het starten onmiddellijk naar rechts en we zijn al in de natuur, op weg naar de Rupeldijk, juist ervoor is al een eerste splitsing, ik ga voor de 22 km en moet naar links met de 7km, de 4 – 12 – en de 18 km gaan naar rechts. We gaan de dijk op naar rechts richting Schelle waar we voorbij de overzet komen waar de boot juist is vertrokken, we stappen verder voorbij Restaurant "Tolhuis Veer" en verlaten de dijk naar rechts. Zo gaan we op weg in de Laardreef, voorbij het "Laarhof" en naar "De Laarkapel" die al daar ontelbare schilders op doek is gezet. De Tolhuisstraat over en terug naar Niel voor onze eerste controle, na 4 km in de school van de Veldstraat, hier is het een komen en gaan want alle afstanden komen hier.
Afstempelen, eens drinken en op weg, ik stap nu in de richting van de Nielse visputten, hier werd vroeger de klei voor de bakstenen uitgebaggerd en is nu een paradijs voor vissers. Linksaf en we gaan het "Natuurgebied De Walenhoek" in, hier kan je echt tot rust komen en uren rondlopen, je moet wel een beetje de weg kennen, voor ons geen probleem, wij zijn hier geboren en getogen maar wie hier vreemd is kan wel verdwalen, men kan het moeilijk klein noemen. In het natuurgebied grazen de trotse Galoway runderen, zij zijn afkomstig uit de Schotse Hoogvlakten en blijven hier het ganse jaar buiten, zij voorzien in hun eigen behoeften en het is beter ze niet te voederen. De straat over uit het domein, komen we in een nieuwe woonwijk op "het Hellegat", een gehucht van Niel. Vroeger stond hier een steenfabriek en droogloodsen, maar dat is allemaal geschiedenis en afgebroken, enkel nog een schoorsteen herinnert ons aan het verleden. Naast de kerk is onze 2de controlepost na 5,8 km, het is hier "vollen bak", zeggen ze in het Niels. Wat eten, stempelen en drinken en op weg voor een lus van 7,2 km.
Deze brengt ons door de steenbakkerijen, of wat er nog van overblijft door "Noeveren" een gehucht van Boom. Hier vinden we nog ringovens, ze doen enkel nog dienst als museum, jammer genoeg. We stappen zo tot aan de rand van Boom om langs Hellegat terug aan de kerk te komen voor controle 3, oei, nog altijd even druk hier, maar we vinden gemakkelijk plaats voor een drankje, nu mag het een donkere Leffe zijn, de tocht zit er voor ¾ op.
Nog een lus van 5,8 km, we stappen terug langs de Rupeldijk waar toch wat donkere wolken trachten samen te klitten, maar gelukkig zonder gevolg. Zo komen we terug in Niel, deze gemeente is er voor gekend één van de grootste jaarmarkten van de streek te hebben en zeker de grootste kermis of zoals wij zeggen "De foor". En om dat te bewijzen laat onze parcourmeester ons alle kanten van de foor zien, het is hier druk en iedereen wil wel de grote attracties eens van dichtbij bekijken, er is er eentje in werking en mijn maag komt al naar boven als ik het nog maar zie. Je word ouder papa, zoals in het liedje. Ik neem hier wat foto’s en trek dan verder naar de plaats waar ik deze morgen vertrok.
De Burgemeester en enkele schepenen zijn aanwezig, er worden trofeeën uitgewisseld, beloftes gemaakt en we gaan nu nog een goede pint drinken. Het was een mooie wandeling en iedereen heeft hier goed aan meegewerkt om er een succes van te maken en dat is gelukt, daar kunnen de 1126 deelnemers getuigen van zijn, en de afwezigen, die hadden dik ongelijk, zij krijgen in februari 2008 terug een kans om onze streek te verkennen. Tot dan. De foto’s van deze dag kan je hier vinden.

Afgelegde afstand; 23 km.
Jaartotaal 2007 afgelegd; 1931 km.
Totaal afgelegd (sinds 04-01-2006); 3561 km.
Aantal wandelingen 2007; 78.
Totaal aantal wandelingen (sinds 04-01-2006); 156.
4 opmerkingen:

Anoniem zei

Het museum heb ik vorig jaar eens bezocht en ik vond het echt de moeite.

Unknown zei

@ ambigirl, je kan er ook merken hoe hard de mensen hier vroeger moesten zwoegen.

Anoniem zei

Zo te zien zijn de wegwijzers voor dubbel gebruik gemaakt. Ik mag hopen dat de reden niet was dat ze krap bij kas zaten.

Unknown zei

@ smiling cobra, de linkerhand is waar de duim rechts van staat en de rechterhand is waar de duim links van staat, zo simpel is dat.