3.2.09

20ste wintertocht te Hemiksem.


Zondag richtte WSV Schelle haar 20ste winterwandeling in die vertrok vanuit de zaal “Lux” een oude cinemazaal te Hemiksem, het was gedeeltelijk overtrokken, droog maar er stond wel een ijzige wind die het flink koud maakte. Ik vertrok voor 21 km, even voorbij de startzaal lag het bedrijf Bekaert er triest bij sinds de sluiting, vele vlaggen uit protest vielen zeker op, ook hier gaan 260 banen verloren, weer een zware slag voor de tewerkstelling in de Rupelstreek.
Rechtsaf langs de Lindelei, de spoorweg over en dan maken we een rondje langs de sporthal op weg om langs kasteel Cleydael te lopen, langs deze kant kunnen we enkel de oude ingangspoort zien, via de markt komen we na 3 km op de eerste rustpost in de oude boekerij. Ik neem er mijn stempel, even een goedendag tegen de medewerkers en ik ga ineens verder naar de volgende rustpost in Fort 8 te Hoboken.
Bij het verlaten van de zaal kom ik Guy tegen, zijn log kan je hier vinden. We besluiten om samen verder te trekken voor de 6.2 km naar het fort. Intussen is de zon nu en dan toch van de partij en dat maakt het toch wat aangenamer in de koude wind. We steken de gemeentelijke grens over en komen in Hoboken en zitten in het groen van de rand van Antwerpen.
We komen langs een zigeunerkamp dat ik hier reeds weet liggen sinds mijn jeugdjaren, even verder nemen we het “Macadammeke” een straatnaam goed gekend door wandelaars, nog even wat sluipwegeltjes en we komen aan de achterzijde het domein van Fort 8 binnen, we maken hier een hele cirkel in deze mooie natuur rond de gracht, het is hier heerlijk wandelen. Zo komen we aan onze 2de rustpost in het fort zelf. De ruimte zelf is het clublokaal van de lokale visclub en is heel mooi en gezellig ingericht.
Met Guy eten we hier onze broodjes met een soepje, even later trekken we terug op weg voor een stukje van 4, 8 km dat ons door de mooie natuur terug naar Hemiksem zal brengen, we komen langs het kasteel “Sorghvliedt” met zijn mooi park eromheen, normaal is dit een privaat eigendom maar voor onze wandelclub stellen ze het park eenmalig open, we zijn de eigenaars daar ontzettend dankbaar voor, het is de moeite waard. Guy is een vlotte en aangename verteller en voor we het weten zijn we terug aan “De oude boekerij” voor onze 3de rustpost.
Ik neem hier afscheid van Guy die nu onmiddellijk verder trekt, hij zou graag op tijd zijn bus halen om terug naar Zelzate huiswaarts te keren. Nu ga ik hier toch even een Duveltje drinken en een praatje maken met de bezoekers en medewerkers. Even later ga ik dan op weg voor het laatste stuk van 7,3 km.
Dit stuk is zeker niet te missen, het brengt ons langs een visvijver die we voorbij stappen, de zon is nu van de partij en dat maakt het hier nog mooier. Even verder komen we langs overzetboot naar Bazel te Callebeek en zo zijn we aan de Scheldeboord, we krijgen hier de achterzijde van de verlaten site te zien van het bedrijf Bekaert dat in staking is door de sluiting. Gelukkig hebben we het mooie uitzicht op de Schelde met rechts Antwerpen in de verte en links het windmolenpark van Schelle.
We komen even verder in het park van de gewezen Sint Bernardus abdij, dit gebouw is prachtig gerestaureerd en doet nu dienst als gemeentehuis, politiebureel en al wat met de gemeentelijke administratie te maken heeft, aan de andere zijde heeft men service flats ingericht. Nog een klein gedeelte van het geheel is men nog aan verbouwen en vernieuwen. Het ziet er prachtig uit.
We duiken nog even de natuur in langs de Vlietdijk, ook hier is het al rust om te wandelen. We maken nog een klein ommetje daar de straten om terug aan de startzaal aan te komen. Aan allen die hier hebben aan meegewerkt, bedankt voor de mooie wandeling en de goede bediening, en Guy, bedankt voor het fijne gezelschap onderweg.
De foto’s van de wandeling kan je hier vinden.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooi verslag van een mooie tocht ... voor mij nul km afgelopen weekend, serieus ziek thuis gekluisterd ... enfin, de Vlietdijk was dan toch terug opengesteld blijkbaar, vorige week nog bleek'ie afgesloten vanaf de zijparking van het sportcomplex. Hoe gaat het nu met je fysiek ? Misschien tot 14/2 bij Linda op 't Kiel ? ( die beginnen wel met een lus van 50km ).

Groetjes, Kim

Unknown zei

@ Kim, hopelijk ben je rap genezen want ziek zijn is ongezond hé, met mij gaat het goed, gelukkig maar.

Guy (= Gwy) zei

Het was de moeite om uit de vele wandeltochten voor WSV Schelle te kiezen. Wat voor mooie trajecten, in een toch dicht bewoond gebied, weet jullie parcoursmeester ons aan te bieden.
Het was nu wel echt een wintertocht deze keer. Lekker koud.
En bedankt voor de aangename kilometers die we samen stapten.

Unknown zei

@ Guy, ja, onze parcourmeester kent er wat van. En zeker ook bedankt.

Anoniem zei

Het was inderdaad een fris windje dit weekend maar het zonnetje maakte veel goed en laat alles er veel mooier uitzien. Mooie fotoreeks!

Unknown zei

@ ambigirl, het is inderdaad de zon die we te veel moeten missen.

Anoniem zei

Bedankt voor je bezoekje aan mijn blog.

Groetjes