10.3.08

Bavotocht te Zellik 50 km.


Het is 6:30 uur als ik zaterdagmorgen 8 maart in het donker de startzaal achter me laat voor een tocht van 50 kilometer door het golvende Pajottenland. Een zaklamp doet goed dienst in de eerste kilometer want we trekken onmiddellijk achter de tuintjes door, in mijn zog sleur ik enkele moedigen mee die niet over een toverlamp beschikken.
Een 15 minuten later begint het wat lichter te worden en kan de lamp een dutje doen voor de rest van de dag. Tegen de tijd dat het volledig licht is ben ik al in Dilbeek, ik merk nu pas dat het koud is, het gras is er wit van. Door het groen en nu en dan een vijver kom ik na 12.2 km aan mijn eerste rustpost in de Don Bosco school aan de rand van Groot Bijgaarden. Deze streek is me goed bekend omdat ik op de R0 hier alle dagen door rijd om mijn boterham te gaan verdienen tegen de taalgrens. Een stempel en een soepje en terug op weg.
We gaan op en neer door deze prachtige streek met nu en dan een ferme kuitenbreker die ons pijn doen maar verder licht het dorpje St-Anna-Pede op me te wachten in de zon, even voorbij de kerk op de hoek licht café”St. Anna en daar is het dat we moeten zijn voor onze 2de stempel na ongeveer 7 km, daar gaat een goede Stella door het keelgat met een cervela voor onderweg en weg ben ik.
Het dorpje door en aan de enorme spoorwegbrug gaan we linksaf een zandweg in die overgaat in een bolle kasseiweg waar volgens mij nog Romeins legioensoldaten moeten gestapt hebben, schuin links het bos in en recht omhoog even naar de 2de adem zoeken. Voorbij een oude watermolen die buiten werking is gaan we op weg naar Schepdaal waar de cafetaria van de sporthal een controle is na goed 9.6 km.
2 cola’s en een broodje verder ben ik op weg over de heuvels, nu kom in zowaar een fruitgaard door waarvan de knoppen klaar staan om open te barsten, ook koolzaadvelden kom ik tegen. Zo kom ik 5 km in Sint-Martens-Bodegem waar de controle in een soort voormalig kasteeltje gelegen is, eten drinken,en stempelen en weg.
Uiteindelijk gaan we linksaf waar alleen de 50 km langs moet voor een extra lus van 5 km naar het dorpje Sint-Ulriks-Kapelle. De voorlaatste controle is in het plaatselijk café waar men een Geuze serveert uit de plaatselijke brouwerij en de godendrank heet natuurlijk “St. Ulriks”, lekker uit een fles met kurken stop.
Nu berg op en af om na nog eens door de mooie natuur terug naar onze eerste controle te stappen in Groot Bijgaarden. Intussen durft de zon zich al eens verstoppen en steekt er meer wind op en dat maakt het zeker niet warmer. Nog even eten en terug op stap.
Nu nog een stukje van 5 km op weg naar waar we vertrokken zijn, maar eerst lopen we nog even naast de Brusselse ring door het industriepark waar geen eind schijnt aan te komen, aan de brandweerkazerne linksaf, nog 200 meter en het zit er op. In totaal heb ik 53.5 km aan schoenzolen versleten maar ze waren meer dan de moeite waard.

De foto’s van de wandeling kan je hier bekijken.

Afgelegde afstand; 53.5 km.
Jaartotaal 2008 afgelegd; 458.5 km.
Totaal afgelegd (sinds 04-01-2006); 4296.5 km.
Aantal wandelingen 2008; 16.
Totaal aantal wandelingen (sinds 04-01-2006); 183.

Geen opmerkingen: