1.5.07

Werchter wacht op asperges.

Onze wandeling van zondag 29-04-2007 bracht ons naar Werchter, een Brabants dorp, gelegen aan de samenvloeiing van de Dijle en de Demer. Beter bekend om zijn rockfestival en jammer genoeg minder bekend om zijn aspergeteelt die met het goede weer hoogdagen beleven.
Voor onze wandeling van 21 kilometer verlaten we de startplaats en gaan even door het dorp om dan langs de festivalweide verder te trekken, naast de plaats waar het immense podium zijn plaats vindt is het nu ontzettend stil, maar wel zo warm en stoffig als in de zomer wanneer het hier groot feest is met de duizenden muziekliefhebbers.
Een veldwegel brengt ons langs de Craeneveldhoeve, deze werd gebouwd in de 15 eeuw maar is nu volledig vervallen. In de jaren 90 werd deze hoeve op de lijst van beschermde monumenten geplaatst en rond 2001 is men begonnen met de restauratie van het poortgebouw. In deze lus van 6,8 km trekken we verder richting Haacht voor onze eerste controlepost, buiten wat eten en drinken want binnen in de zaal is het veel te druk en te warm, dus even verpozen onder het klokkengelui van de kerk die zijn bezoekers verwacht voor de mis van 10 uur.
We trekken nu verder voor een volgende lus van 6,5 km richting Wakkerzeel. Hiervoor blijven we voor enkele kilometer het natuurgebied langs de Anti-tankgracht volgen, in mijn verslag van gisteren heb ik hierover reeds geschreven, voor diegenen die het niet gelezen hebben, meer kan je er hier over vinden. In Wakkerzeel wandelen we voorbij de geklasseerde pastorie en de mooie kerk van St Hubertus, gebouwd rond 1742. De controle vinden we even verder in de kantine van de plaatselijke voetbalclub, stoelen en tafels buiten nodigen ons uit om hier even te verpozen.
Na wat drinken en eten maken we nu een lus Wakkerzeel – Wakkerzeel van 4,9 km. Even het dorp verkennen en dan de velden in, daar is hier geen enkel gebrek aan, de wuivende halmen van het koren staan hier reeds prachtig te groeien, verder stappend krijgen we een afwisseling van bos en velden en fruitgaarden, vele velden staan te wachten tot de asperges hun kopje boven steken. Zo komen we terug in de voetbalkantine en het is deugdelijk warm op de middag, dus even wat schaduw opzoeken of ons biertje kookt over.
Nu trekken we nog een lus van 3,5 kilometer die ons terug naar Werchter zal brengen, maar vooraleer we naar de aankomst stappen komen we op de brug waar de Dijle en Demer samenvloeien, mooi gezicht, nu nog linksaf en de tocht zit er op, het was zeker de moeite waard om hier eens te komen stappen.
Afgelegde afstand; 21 km.
Jaartotaal 2007 afgelegd; 828,5 km.
Totaal afgelegd (sinds 04-01-2006); 2477 km.
Aantal wandelingen 2007; 34.
Totaal aantal wandelingen (sinds 04-01-2006); 112.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Bij mij staan er vanmiddag asperges op het menu, al weet ik natuurlijk niet of die uit de streek van Werchter komen.

Unknown zei

@ smiling cobra, Ze kunnen natuurlijk uit Puurs komen, het speelt geen rol, als ze maar lekker zijn. Hebben zaterdag op restaurant een asperge menu genomen, gewoon zalig.

Tine zei

ik schaam me diep, ik woon in tremelo, het buurdorp van werchter, en zelfs ik wist niets van die asperges af! Mss omdat ik het niet lust ;)
Werchter zal wel stilaan opgebouwd beginnen worden.... En dan is het weer zover... 4 dagen feest en die vuile examens achter de rug!

Unknown zei

@ tine, niets om je over te schamen, vele mensen kennen hun streek niet of niet goed, maar die zeggen het niet. Het festival is wel een beetje TE luidruchtig voor mij, maar in ieder geval, amuseer je.