31.1.08

Januari ten einde.


Wel een bewogen maand geweest met weinig tijd door ziekte in de familie maar die zijn nu gelukkig stilaan aan de beterhand, perikelen met de laptop was het vervolg van de problemen, intussen nog een nieuwe vaste computer gekocht omdat de oude naar de computerhemel was verhuisd. De oude draaide op XP, de nieuwe op Vista, weer leren en aanpassen, alles overzetten enz. enz. met andere woorden, de maand is voorbij gevlogen.
Toch heb ik wat tijd kunnen vrijmaken om in het weekend de beentjes te laten stappen, een beetje ontspanning moet er toch even tussen kunnen, anders gaat men in het rood en dan wordt het pas echt gevaarlijk. Tijd om er over te schrijven is er wel niet overgeschoten, de foto’s moeten nog bewerkt worden, dus er is altijd nog wel wat te doen.

Wat heb ik gestapt in januari 2008:
Op 05-01-2008, 32,5 km te Lille-Poederlee.
Op 06-01-2008, 32 km te Gierle.
Op 13-01-2008, 21 km te Erps-Kwerps.
Op 19-01-2008, 32,5 km te Brugge.
Op 20-01-2008, 23,5 km te Sombeke.
Op 26-01-2008, 21,5 km te Heldergem.
Op 27-01-2008, 28 km te Sint-Job-In ’t Goor.
Dit geeft voor dit jaar een totaal van 191 km en in het totaal sinds 04-01-2006 geeft dit 4039 kilometer.
Zaterdag zal er niet gewandeld worden, wel op zondag, alleen moet ik nog uitmaken waar ik ga stappen, de tijd brengt raad zegt men.

24.1.08

De Stadskraan.

Naar aanleiding van Brugge culturele hoofdstad 2002 maakten de leerlingen en leraars van het Vrij technisch Instituut een verkleinde replica van de laatmiddeleeuwse houten kraan van Brugge.
De originele stadskraan stond op het Kraanplein en is op diverse schilderijen te zien. Om zware lasten uit de schepen te halen maakten ze gebruik van deze hijskraan.
Deze werd aangedreven door kraankinderen die in het rad moesten lopen. In 2002 stond de replica op het Jan van Eykplein, in 2004 werd ze naar de huidige standplaats overgebracht.


Met dank aan Dirk Pollentier.
Stadsgids Brugge.



23.1.08

Soms !!!!!


Het kan iedereen al eens gebeuren, tegenslag, overlast in de buurt, het druk hebben, een deel van de familie in de lappenmand. Velen zullen zeggen, ja dat ken ik, wel wij nu ook.
Reeds maanden overlast van jonge snaken die de buurt onveilig maken met hun lawaaierige bromfietsen en dan op straat in het donker komen vergaderen 2 huizen verder met de nodige decibels, gisteravond dus nog maar eens naar oom agent geweest en daar met echtgenote weer eens ferm ons gedacht gaan zeggen, het scheen ditmaal indruk te maken, afwachten dus.
Voor de rest, ja, zuster al enkele dagen in het ziekenhuis en gaat deze namiddag onder het mes, schoonbroer van hetzelfde, dus ook vandaag onder het mes. Een mens wenst dan met nieuwjaar aan iederen veel geluk en de allerbeste gezondheid, maar in de derde week van het nieuwe jaar is het al van dattem.
Eerlijk gezegd had ik me dit jaar toch anders voorgesteld, maar daar heeft men natuurlijk geen vat op. Er is natuurlijk altijd het gezegde "We staan ervoor, en we moeten er door".
Moest het hier even wat aan de stille kant zijn op mijn blog, dan weten jullie van wanten, wordt vervolgd.

18.1.08

Wandelprogramma weekend nr. 3


Zaterdag 19 januari 2008, wandeling te Sint-Andries, Brugge ( Prov. West Vlaanderen), “Rondom Brugge, Brugse Vesten Tocht” ingericht door “ WJSV De Brugsche Globetrotters” ; verder is vermeld, “Rondom Brugge, aankomst voor 17:30 uur. Hutsepot in de startzaal. 6 en 11 km geschikt voor rol- en kinderwagens. Starplaats op 750 meter van station Brugge, uitgang kant Sint-Michiels.“
Inschrijven van 8:00 – 15:00 uur, parcours; 6-11-14-20-23-30 kilometer.
Start; Sint-Lodewijkscollege, Magdalenastraat 30, Sint-Andries.
Op deze wandeling kies ik voor de 30 kilometer, verleden jaar heb ik deze wandeling ook gemaakt en jammer genoeg onder een regen die er mocht wezen. Het ziet er dit jaar niet naar uit dat het enigszins beter zal zijn, de hutsepot zal des te beter smaken, deze heb ik al mogen smaken in december en hij was heerlijk.
Zondag 20 januari 2008, wandeling te Waasmunster (Prov. Oost Vlaanderen), “13de Wintertocht” ingericht door “Durmestappers”; verder is vermeld, "Langs de Durmedijk en de Scheldedijk, door de polder, langs landelijke wegen en veldwegels over de kouter met prachtige vergezichten en in het provinciaal domein Roomakker”.
Inschrijven van 8:00 - 15:00 uur, parcours 5-7-10-14-21 kilometer.
Start; Buurtcentrum, Veldstraat 2, Sombeke .
Op deze wandeling kies ik voor de 21 km.

17.1.08

voor alles is een uitleg.


Een man komt laat thuis van zijn werk.
Als hij vraagt wat ze eten, zegt zijn vrouw: "Awel, ge treft het: ik heb niks klaargemaakt, want we hebben niks in huis."
De man zegt: "Laten we dan naar een restaurant gaan, dan gaan we lekker escargots eten."
De vrouw heeft daar weinig zin in en zegt: "Gaat gij anders maar naar de winkel om escargots te halen, dan maak ik ze hier wel klaar."
De man gaat naar de winkel en koopt escargots: twaalf in een zakje. Hij stopt ze in zijn binnenzak. Onderweg terug naar huis komt hij een vriend tegen, gaat nog naar een kroegje, komt weer een vriend tegen, blijft in een ander café nog even hangen...
Uiteindelijk komt hij met een flink stuk in zijn kraag om kwart over twee 's nachts weer thuis. Hij is zo dronken dat hij zijn sleutel niet in het slot krijgt. De sleutelbos valt op de grond. Hij bukt zich en alle escargots vallen op de grond. Uit pure ellende belt hij dan maar aan.
Zijn vrouw doet de deur open en vraagt woedend: "Awel, waar bleeft ge, ik zit hier al uren op u te wachten !!
Bukt de man zich en zegt tegen de slakken op de grond:


"ALEE MANNEN, NOG EEN KLEIN STUKSKE TE GAAN."

16.1.08

Zacht landing tochten te Erps-Kwerps.


Zondag 13 januari stapte ik te Erps-Kwerps de 20 km en dat heb ik me zeker niet beklaagd. De plaatselijke sporthal diende als vertrekpunt, plaats genoeg voor iedereen en dat maakt het altijd aangenaam. Langs het centrum(pje) van het dorp trekken we het veld in richting Zaventem, in de verte staat de nieuwe controletoren te blinken, hier volgt de eerste splitsing, enkel de 20 gaat linksaf voor een lus van 6,6 km. Het is naast de startbaan wandelen en het is een komen en gaan van vliegtuigen, en nu is het nog maar weekend, wat moet het hier in de week zijn. We komen ook langs landingsbaan RWY 25 maar door de windrichting is deze nu niet in gebruik, jammer. We zien wel de vliegers dalen vlak boven Steenokkerzeel dorp. Hier is ook onze eerste controle, ook ruim genoeg voor iedereen.
We stappen verder door Steenokkerzeel en komen langs de Kerststal die ingericht is als café, zo zou de kerk nog veel te doen hebben moest het echt zo zijn. Terug het veld in en onderdoor de dalende vliegers. Even verder komen we aan het gedenkteken waar op 15 februari 1961 een Boeing 707 van Sabena neerstorte, men herdenkt er de 73 mensen die de crash niet overleefden. Vliegen houdt natuurlijk altijd risico’s in. Zo komen we na 6,2 km op onze 2de controlepost te Nederokkerzeel.
Na een natje en een droogje beginnen we aan de laatste lus van 8,2 km door de velden, het zonnetje is er doorgekomen en met een rugwind gaan we terug naar de sporthal van Erps-Kwerps. Een zeer afwisselende tocht, heel mooi en veel natuur.
Klik op de foto linksboven voor alle foto’s.

Afgelegde afstand; 21 km.
Jaartotaal 2008 afgelegd; 85,5 km.
Totaal afgelegd (sinds 04-01-2006); 3933,5 km.
Aantal wandelingen 2007; 3.
Totaal aantal wandelingen (sinds 04-01-2006); 170.

14.1.08

Een stukje geschiedenis.


De volgende keer dat je je handen wast, en je vindt de temperatuur van het water niet echt aangenaam, denk er dan eens aan hoe het er ooit aan toe ging...Hier volgen een aantal feiten uit de jaren 1500:
De meeste mensen huwden in juni, omdat ze hun jaarlijks bad namen in mei, en dus in juni nog redelijk fris roken.
Tegen die tijd begon men echter toch al lichtelijk te stinken, en dus droeg de bruid een boeketje bloemen om haar lichaamsgeur te verbergen. Daar komt dus het gebruik van dat ook vandaag nog de bruid een bruidsboeket draagt.
Een bad bestond uit een grote kuip die gevuld werd met heet water. De heer des huizes genoot het privilege van het schone water, daarna volgden de zoons en andere mannen die deel uitmaakten van het huishouden, dan de vrouwen, en tenslotte de kinderen. De baby's waren als laatsten aan de beurt. Tegen dan was het water zo vuil dat je er makkelijk iemand in kon kwijtraken... Vandaar de uitdrukking "de baby met het badwater weggooien".
Huizen hadden in die tijd strooien daken, zonder houten gebinte.Het was de enige plek waar de dieren zich warm konden houden, en dus leefden de katten en kleinere dieren (muizen, ongedierte) in het dak. Als het regende werd het daar glibberig, en soms gleden de dieren dan uit en vielen van het dak. Vandaar het Engelse gezegde "It's raining cats and dogs".
Niets kon verhinderen dat er dingen in het huis vielen. Dit was een echt probleem in de slaapkamer, waar ongedierte en uitwerpselen je schone beddengoed konden bederven. Daarom werden bedden voorzien van grote palen om een laken over te hangen dat dan toch een beetje bescherming bood. Zo is het gebruik van hemelbedden ontstaan.
In die tijd kookte men in de keuken in een grote ketel die altijd boven het vuur hing. Elke dag werd het vuur aangestoken, en werden er ingrediënten toegevoegd aan de ketel. Men at meestal groenten, en weinig vlees. Men at deze stoofpot 's avonds, en liet het overschot in de ketel. Dit werd dan 's nachts koud, en 's anderendaags begon men gewoon opnieuw. Zo zaten er in hun stoofpot vaak dingen die er al heel lang inzaten...
Soms konden ze varken krijgen, en dan voelden ze zich heel bijzonder. Als ze bezoekers over de vloer kregen, dan hingen ze hun stuk varken op om op te scheppen. Het was namelijk een teken van weelde als een man spek naar huis kon brengen. Ze sneden dan een stukje af om te delen met de gast, en kauwden gezellig samen op het vet.
Wie geld had, kon zich tinnen borden veroorloven. Voedsel met een hoge zuurtegraad zorgde er voor dat een beetje van het lood in het voedsel terecht kwam, wat vaak tot een loodvergiftiging en de dood leidde. Dit gebeurde het meest met tomaten, waardoor tomaten de volgende 400 jaar als giftig werden beschouwd.
Brood werd verdeeld volgens je sociale status. Arbeiders kregen de aangebrande bodem van het brood, het gezin at het middendeel op en gasten kregen de bovenste, krokante korst.
Men gebruikte loden bekers om bier of whisky te drinken. Die combinatie zorgde er soms voor dat de drinker een aantal dagen buiten westen was! Als de dronkaard dan bewusteloos gevonden werd langs de straat, werd hij vaak gereed gemaakt om begraven te worden.
Hij werd een aantal dagen op de keukentafel gelegd,en de familie at en dronk aan diezelfde tafel, en wachtte af of hij nog wakker zou worden. Vandaar het gebruik van de doodswake.
Engeland is oud en klein, en de bevolking vond geen plaats meer om de doden te begraven, dus werden er kisten uitgegraven en de beenderen naar een beenderhuis overgebracht, zodat ze de graven konden hergebruiken. Bij het heropenen van deze kisten, ontdekten ze dat er bij 1 op 25 aan de binnenkant gekrabd was, en ze beseften dat ze levenden hadden begraven.
Van toen af werd er een touwtje rond de pols van een lijk gebonden, dat omhoogleidde en verbonden was met een belletje boven de grond. Iemand moest dan heel de nacht op het kerkhof zitten om te horen of de bel niet rinkelde. En zo werd er wel eens iemand "gered door de bel".

Wie zei er ook alweer dat geschiedenis saai was

10.1.08

Als je mail verkeerd aankomt !!!!


Een echtpaar besluit voor een week de koude winter te ontvluchten
En naar het zonnige zuiden te reizen.
Door haar werk kan de vrouw pas een dag later vertrekken en daarom vertrekt de man eerst, zoals gepland.
Daar aangekomen, betrekt hij zijn hotelkamer haalt zijn laptop boven en zend zijn vrouw onmiddellijk een e-mail.
Ongelukkigerwijze vergeet hij een letter in het e-mail adres en zo
belandt zijn bericht bij een weduwe die zojuist haar man ten grave
heeft begeleid.
Deze weduwe kijkt juist op haar computer, om na te zien of er geen
innige deelnemingen van vrienden of bekenden op staan.
Als haar zoon de kamer binnen komt vindt hij zijn moeder bewusteloos op de grond.
Zijn blik valt op het scherm en daar staat...

Aan : mijn achtergebleven vrouw
Van : je man die voor gereisd is
Onderwerp : Ben aangekomen.
Liefste, ben juist goed aangekomen. Ik heb mij hier al ingeleefd en zorg dat alles voor jouw aankomst morgen al netjes voorbereid is.
Een goede reis en ik wacht op je met ongeduld en al mijn liefde.
Je man

P.S. Het is hier verduiveld warm! ! !

9.1.08

17de Driekoningentocht te Lille Poederlee.


Naar jaarlijkse gewoonte is mijn eerste wandeling van het jaar deze van de Herentalse Wandelclub, dit jaar op zaterdag 5 januari. Na het begroeten en het uitwisselen van wensen met de gekende wandelaars vertrekken we voor een tocht van 30 km, uiteindelijk zullen het er 32,5 km worden, maar daar maak ik al lang geen probleem meer van.
Onmiddellijk rechtsaf langs het plaatselijk voetbalveld en dan komen we 100 meter verder het bos in en dat zal zo blijven voor het grootste deel van de wandeling, zo nu en dan eens afgewisseld met wat veldwerk en er is soms ook een straatje tussen, dat mag natuurlijk altijd.
We gaan in het begin een eindje naast het riviertje, de AA, welke we volgen op wat ooit een zandweg moet zijn geweest, nu is het een grote slijkbaan en dit is niet voor de laatste keer vandaag. We stappen een lus van 9 km en komen na het bos aan de eeuwenoude “Heggekapel” met ervoor de gemetselde kruisweg, mooi om zien. We doen ook het natuurgebied “Den Aert” aan. Zo komen we met een omzwerving in de regen aan in de eerste controlepost bij “FC De Kroon”.
Wat eten en eens drinken en terug op weg voor een lus van 5.4 km, ongeveer althans. Voorlopig gaan we even op drogere weg maar dat duurt gewoonlijk niet lang. Ik kom nu meer veld tegen en hier is het moeilijk schuilen voor de regen, gelukkig heb ik een regenscherm bij en heb ik het ook niet de hele tijd nodig. We komen in de controlepost nr. 2 bij “VK Zegbroek” en een soep kan er wel in, en het warmt nog op ook, de schoenen kunnen nu ook wat proper gemaakt worden want ze wegen een beetje zwaarder door het slijk.
Op weg nu voor een lus van ongeveer 7 km door het nat en de regen om terug te komen bij de controlepost van “VK Zegbroek”, wat eten en een laatste stukje van 4 km waarbij we aan het prachtige waterkasteel van Vorselaar voorbij trekken en langs de Berkelheide en de Galgenberg terug naar startzaal “De Kouter”.
De foto’s van de wandeling kun je hier zien.

Afgelegde afstand; 32.5km.
Jaartotaal 2008 afgelegd; 32.5 km.
Totaal afgelegd (sinds 04-01-2006); 3870.5 km.
Aantal wandelingen 2008; 1.
Totaal aantal wandelingen (sinds 04-01-2006); 168.

7.1.08

Nieuw arbeidsreglement.


Beste medewerkers,


Op de Algemene Directievergadering is het volgende besloten:


1. De kledij, waarmee u zich naar uw werkplaats begeeft, moet aangepast zijn aan uw salaris: - Wanneer u met Prada schoeisel en Gucci kledij rondloopt gaan wij ervan uit dat u meer dan genoeg verdient en dus geen salarisverhoging nodig heeft. - Wanneer u pover gekleed bent, moet u beter leren omgaan met uw geld, zodat ook u zich betere kledij kan veroorloven. We kunnen u in dit geval dan ook geen salarisverhoging toestaan. - Wanneer u de gemiddelde merkenkledij van Jan Modaal draagt, bevindt u zich in de middenklasse en stelt u het goed. U hebt dan ook geen salarisverhoging vandoen


2. Familiale dagen en toegestane afwezigheid: Elke medewerker heeft vanaf heden recht op 104 dagen per jaar. Ze worden ook wel eens "zaterdag" en "zondag" genoemd.


3. Middagpauze: - Magere mensen hebben recht op 30 minuten, omdat ze meer moeten eten om er gezond uit te zien. - Mensen met een normaal gewicht hebben recht op 15 minuten, om een afgewogen maaltijd te nuttigen en alzo op hun gewicht te blijven. - Mensen met overgewicht hebben recht op 5 minuten, meer tijd hebben ze niet nodig om een flesje "Slim Fast" te drinken en een dieetpilletje in te nemen.


4. Ziekteverlof:Doktersbriefjes worden niet meer aanvaard. Als men naar de dokter kan gaan kan men ook naar het werk komen


5. Gebruik van de sanitaire voorzieningen:Er wordt teveel tijd doorgebracht op de toiletten. Daarom is er vanaf nu een tijdslimiet van 3 minuten ingevoerd. Na deze 3 minuten gaat er een Alarmsirene, wordt het toiletpapier vergrendeld, de deur geopend en wordt er een foto genomen. Na 2 overtredingen zal uw foto uitgehangen worden op het Informatiebord onder de categorie: "Chronische Overtreder van het Arbeidsreglement"


6. Medische ingrepen:Zolang u hier werkt, hebt u al uw organen nodig. Denk er daarom zelfs niet aan om één of ander te laten verwijderen. Wij hebben u intact aangenomen, elke latere operatie zal dan ook beschouwd worden als een vorm van contractbreuk. Wij danken u bij voorbaat voor uw loyaliteit tegenover de firma. Het is onze betrachting om een positief arbeidsbeleid te voeren.


Mogen wij u daarom dan ook vragen om al uw vragen, commentaar, zorgen, klachten, frustraties, irritaties, agressies en beschuldigingen aan iemand anders te richten dan aan ons. Met vriendelijke groet,


De Directie.

4.1.08

Wandelprogramma weekend nr. 1 in 2008.


Zaterdag 05 januari 2008, wandeling te Poederlee ( Prov. Antwerpen), “17de Driekoningentocht” ingericht door “ Herentalse Wandelclub” ; verder is vermeld, “Hoofdzakelijk smalle bospaden door dennenbossen, typische Kempische landbouwwegen, langs de eeuwenoude Heggenkapel“.
Inschrijven van 8:00 – 15:00 uur, parcours; 4-9-15-21-30 kilometer.
Start; De Kouter, Heggelaan, Lille-Poederlee.
Op deze wandeling kies ik voor de 30 kilometer, en hopelijk regent het geen pijpenstelen..

Zondag 06 januari 2008, wandeling te Kester (Prov. Vlaams Brabant), “2de Nieuwjaarstocht” ingericht door “De Heidetochten Kester-Gooik”; verder is vermeld, "Bewonder in een nieuw jaar het winterlandschap van het Pajottenland. Aangepast en nieuw parcours met verzorgde startzaal en controleplaatsen”.
Inschrijven van 8:00 - 15:00 uur, parcours 6-12-18-23-29-33 kilometer.
Start; Parochiezaal Ons Huis, De Ham, Kester .
Op deze wandeling kies ik voor de 33 km.

En nu maar hopen dat het een beetje droog blijft in het weekend.

1.1.08

JANUARI

JANUARI
Gras is er nog, maar groen niet meer
en niet meer groen, maar eerder grijs.
IJselijk krijsende meeuwen
overheersen de velden.
Waar het anders stil zou zijn.
Januaristil en januarigroen
en niet meer groen, maar eerder grijs.
En kauwen en kraaien en spreeuwen
zorgen voor luchtgevechten en spektakel
boven bossen en akkers en dreven,
waar het anders leeg zou zijn.
Waar is het witte van weleer,
het vredige, stille en mooie ?
De sneeuw
die winter zachter lijken doet,
gaf aan de luchten een hemelse gloed.
KRISTEL D'HUYSSER