15.10.07

"18de Ter Elsttocht" te Duffel.


Kasteel Ter Elst.


Een kasteel met een rijk verleden.


Tijdens onze wandeling van zondag 14 oktober 2007 te Duffel kwamen we in het begin van onze wandeling in het "Park Ter Elst" hierin bevind zich ook het "Kasteel Ter Elst" of wat er nog van overblijft. Hier een stukje van de rijke geschiedenis van dit gebouw en de informatie welke we ter plaatse vonden.
Samen met het Antwerpse "Steen" behoort het "Kasteel Ter Elst" volgens sommigen tot de oudste gebouwen in de Provincie Antwerpen. Geschriften dateren de oorsprong tot ver in de middeleeuwen. De eerste getekende en geschreven gegevens verwijzen naar de 11de eeuw.
In die tijd waren de gebroeders "Hildinckhuisen" eigenaars van dit mooie kasteel, zij zijn ook de oudst gekende heren van Duffel en de bouwheren van de Sint-Martinuskerk. Van 1356 tot de Franse Revolutie was het kasteel in het bezit van de abdij van Tongerloo. Deze bouwden het kasteel uit tot een prachtige warande die diende als residentie voor de abten en hun gevolg, wanneer zij op doorreis waren of in de streek vertoefden. Hoge gasten werden met de regelmaat verwelkomde, zo zouden Margaretha van York en ook Filips De Schone hier dikwijls verbleven hebben.
Tijdens de godsdienstenoorlogen in 1584 brandde een gedeelte van het kasteel af maar werd het later nog mooier dan voorheen opgebouwd. Tijdens de 17de eeuw groeide "Ter Elst" uit tot een kleine abdij.
Na 1799 veranderde "Ter Elst" van eigenaar. Tijdens de Franse revolutie werden alle kerkelijke goederen bestempeld als "zwart goed", aangeslagen en verkocht. Zo geschiede het ook met "Ter Elst". Louis Hermans werd de nieuwe eigenaar. Later werd in de onmiddellijke omgeving de steenbakkerij Ter Elst opgericht.
In 1914 tijdens Wereldoorlog I werd het kasteel gedeeltelijk verwoest tijdens de "Slag aan de Nete". Nadien geraakte het in verval. Een voorstel van de toenmalige provinciegouverneur baron Holvoet om het kasteel op te bouwen en het te gebruiken als gemeentehuis stuitte op verzet en werd verworpen. Hierdoor takelde "Ter Elst" met de jaren af tot een ruïne.
Pas in 1972 kocht het gemeentebestuur van Duffel, onder impuls van schepen L. Hellemans het goed aan om de verdere aftakeling van het eens zo fraaie kasteel te stoppen. Men werkte een restauratieplan uit en in 1982 kon het gedeeltelijk hersteld kasteel voor het publiek worden opengesteld. Voor deze gelegenheid legde men ook het park "Ter Elst" aan.
Informatiebron:
Gemeentearchief Duffel.
Folder: Park en Kasteel Ter Elst.
Het kasteel komt voor in het Natuurwandelpad "De Mosterdpot".
Wandelfolders zijn te bekomen " Dienst Toerisme", Gemeentehuis te Duffel en Sint-Katelijne Waver.

4 opmerkingen:

Guy (= Gwy) zei

Goede dag.
Met mijn naam weet ik een hele hoop associaties die met Elst, of met Aalst of met alisothu te maken hebben.
Weer tof te vernemen dat er ook kastelen en steenbakkerijen bij betrokken zijn.

Unknown zei

@ gwy the alder, wandelen is niet alleen een bron van gezondheid maar ook van kennis.

Anoniem zei

Leuk dat je mijn log bezocht hebt en een berichtje hebt achter gelaten. Ik heb met belangstelling je log bekeken en zal zeker nog eens een kijkje komen nemen.
Noortje

Unknown zei

@ noortje, graag gedaan tot nogmaals.