Met achter zich de Franse grens en omgeven door dorpjes als Ploegsteert, Nieuwkerke, Wijtschate en Kemmel, in de verte liggen steden als Poperinge en Ieper, vanuit Mesen had men vanop die heuvel een goed zicht op alles wat er zich daar rond bewoog en zo is dit heuveldorpje dan ook een strategisch punt dat men tijdens de strijd best in bezit kon hebben.
Hill 60, zoals de hoogte werd genaamd was dus een waardevolle stelling, die een uitkijk bood over de omliggende streek, Ze was op verschillende tijdstippen ingenomen door Franse, Britse en Duitse troepen. Ze was meer dan twee jaar in Duitse handen.
Terwijl Britse troepen de loopgraven bezetten, groeven Britse, Canadese en uiteindelijk Australische compagnieën tunnels 4 meter diep onder Hill 60. Uiteindelijk werden, voor dageraad op 7 juni 1917, op 19 plaatsen tegelijk, de ondergronds geplaatste mijnen tot ontploffing gebracht langsheen de Duitse loopgraven aan de Mesenboog. Dit betekende het startsein voor de Slag om Mesen.
Meer dan 650 Duitsers werden gedood door de mijnen vooraleer de 23e Britse Divisie doorstootte en de stelling innam. Meer dan 17000 troepen van het Britse Rijk en 25000 Duitse manschappen verloren het leven of werden gewond in de daarop volgende strijd.De Britten verlieten Hill 60 in april 1918, te wijten aan succesvolle aanvallen van het Duitse leger elders aan het front.
Hill 60 werd uiteindelijk door de Britse troepen heroverd op 28 september 1918. Ik was hier in september van dit jaar voor een wandeling die vertrok vanuit Geluveld, op deze manier kon ik hier een bloedige bladzijde uit onze Vaderlandse geschiedenis met eigen ogen zien, of althans het resultaat ervan.
Op foto 1 heeft men een zicht op een gedeelte van Hill 60, op foto 2 is geen vijver te zien maar wel een krater die is achtergebleven na de plaatselijke ontploffing van één van de 19 geplaatste mijnen 4 meter diep. Het moet hier een echte inferno geweest zijn.
Een herdenkingsmonument boven op de heuvel.
2 opmerkingen:
Ik heb ooit iemand horen vertellen dat de ontploffing van die "mijnen" tot in Londen te horen was. Nu, dat lijkt me wel wat overdreven, wat niet wegneemt dat het een gruwelijke bedoening moet geweest zijn. God weet hoeveel mensen daar in een klap levend begraven werden. Vraagje: klopt het dat er nu een bewegwijzerd pad met infopanelen langs die bommenkraters loopt?
@ geert, ik heb in ieder geval geen bewegwijzering van zulk pad gezien, maar de bewijzen van die enorme ontploffingen hebben ze dan misschien langs de micro gehoord, wie weet ?
Een reactie posten