Het prachtige “Kasteel de Ribaucourt” heb ik ontdekt tijdens een wandeling die ik zondag laatsleden maakte te Steenokkerzeel. Hierbij kwamen we door de gemeente Perk waar het kasteel gelegen is, het is een deelgemeente van Steenokkerzeel. De organiserende club van deze wandeling, wandelclub “Houtheimstappers Steenokkerzeel” waren zo vriendelijk om ter plaatse voor een woordje uitleg te zorgen, waarvoor dank. Deze oude waterburcht dateert uit de 12de eeuw. Zoals het zich nu voordoet, werd het grotendeels opgetrokken in 1627, maar omstreeks 1850 onderging het ingrijpende veranderingen. In 1746 logeerde hier Lodewijk XV. In 1944, tijdens het bevrijdingsoffensief verbleef er generaal Demsey, aanvoerder van het 2de Britse leger. Van hieruit werd de slag van Arnhem geleid. Veldmaarschalk Montgommery kwam er op bezoek. Achter het kasteel kom je in het prachtige “Hellebos”, een echte droom om er als wandelaar eens door te trekken.
Een hobby werd een passie, en hier zal ik trachten op regelmatige basis mijn belevenissen te herbeleven in woord en beeld. Tracht het leven niet te leven maar te beleven.
30.9.08
29.9.08
24.9.08
Vader van velen.
23.9.08
De herfst.
22.9.08
HalleSchelle.
Hier vond ik dan het plaatselijke vocht dat luistert naar de naam “Halle Schelle”, vermits ikzelf woonachtig ben te Schelle (Provincie Antwerpen) sprak de naam me duidelijk aan en moest ik dit wel uittesten. Het was een zeer aangename verrassing. Ik was met de auto en dus bleef het jammer genoeg bij deze ene heerlijkheid want met een alcoholgehalte van 8.5% is dit zeker geen lichtgewicht.
Wat valt er zoal te vertellen over dit streekbier.
Het is een amberkleurig (donker roze) bier, ongefilterd en hergist op de fles. Een mooie romige licht beige schuimkraag, de eerste aroma’s die de neus prikkelen zijn die van koriander en citrus, fris en bloemig. De smaak is echt kruidig die toch zeer fris overkomt, een lichte bitterheid.
Hoe komt het aan zijn naam. De klokken in de Halletoren van Tielt werden in de middeleeuwen geluid, elke keer als de wethouders verzamelden om recht te spreken. Telkens na het luiden van de zogenoemde Halleschelle werden berichten aan de bevolking bekendgemaakt. Zo is de naam Halleschelle ontstaan.
Het bier wordt gebrouwen in de brouwerij “Alvinne “ te Ingelmunster-Heule voor Patrick Acx en Dominiek Snauwaert uit Tielt.
Een echt streekproduct uit het Molenland. Wie de kans krijgt om in de buurt te zijn moet dit zeker eens uitproberen, een echte aanrader.
4.9.08
Weekendje weg.
Dit weekend trekken we vanaf vrijdagmorgen tot en met maandagmorgen naar onze vaste stek op een boerderij te Nieuwmunster (Wenduine) bij de familie Adriansens. Van hieruit trekken we er dan normaal in het weekend op uit, naar een in de omtrek georganiseerde wandeling, en dat zal dit weekend niet anders zijn.
Zaterdag is er een wandeling te Oostakker, in de buurt van Brugge, volgens de Marching gaan we daar een prachtige zomerse (?) wandeling maken langs parken, kasteeldomeinen, bossen en natuurlijke paden met verzorgde controleposten. Normaal gaan we daar een ommetje maken van 24 kilometer.
Op zondag is het dan een kleine verplaatsing naar het naburige De Haan,daar zullen ze ons, we volgens de Marching, langs het strand, dijk, bos, duin en polders laten stappen. Hier zullen we afhankelijk van het weer de 21 of 30 km stappen.
Vrijdagmorgen zullen we afhankelijk van het weer eerst een uitstapje maken langs de markt te Blankenberge of een museumbezoekje meepikken om dan later op de dag verder te trekken naar de boerderij, ’s avonds ergens een restaurantje opzoeken en dan genieten van een goede nachtrust. Vanaf zaterdag vliegen we er dan te voet in om de calorietjes er terug af te stappen.
We zien er al naar uit.
2.9.08
31ste Omloop van de Rupelstreek.
We lopen even door Schelle dorp om na enkele straten de loop van “De Vliet” te volgen, wij noemen het hier “De Schelse Beek”. Ik stap nu meestal door bos afgewisseld met een enkel stuk weidegrond, uiteindelijk kom ik via de Zinkvalstraat in de “Steenwinkelstraat” in Schelle “Den Boerenhoek” genoemd. Even later gaan we linksaf richting Speltenlei waar de “Hoeve Lemmens” gelegen is, hier is trouwens na 5,1 km onze eerste rustpost, buiten op het terras is het heerlijk uitrusten.
We gaan nu achterdoor de hoeve en komen aan een nog werkende kleibaggermolen, nog één van de weinigen in de streek trouwens. Via een omzwerving door de velden komen we in de “Koekoekstraat” die we volgen om in Aartselaar de A 12 over te steken, deze volgen we even om dan rechtsaf terug de natuur in te duiken, we lopen nog rond een boomkwekerij om zo in de tweede rustpost te komen in de “Hoeve Ruyens”, na 6,2 km. Hier is minder volk, enkel de 28 km (1 maal) en 35 km (2 maal) komen hier langs. Een drankje voor de dorst (het is warm, weet je nog) en een broodje tegen de honger.
We gaan even op onze stappen terug en gaan richting Reet langs de “Predikherenvelden” en de “Clemenshoek”, hier is het echt genieten van de stilte langs de kleine wegeltjes en bospaadjes. Na 6,3 km puur genieten hebben we deze lus achter de rug en komen we terug op “Hoeve Ruyens”. Hier blijf ik even langer want de volgende lus is er een van 9,5 km en de temperatuur is nu echt tropisch onder de zon.
We stappen in Reet nog even door de velden om stilaan richting Boom te trekken, via het mooie park gaan we terug richting A 12 om die dan te dwarsen richting Niel. We gaan linksaf en komen zo in “Het Waterfront” een nieuwe industriezone verstopt tussen het groen, wel iets uniek in Vlaanderen, ze kunnen aan de Rupelstreek een voorbeeld nemen. Zo komen we in de “Matenstraat”, normaal moeten we linksaf maar ik zie rechtsaf op 50 meter “Café Top Cat”, een sponsor van de wandelclub en dat kan je in deze warmte niet laten gaan. Na een frisse pint die geen kanten raakte volg ik nu terug de pijltjes. We gaan rechtsaf een zandweg in en deze brengt ons in de “Rubensstraat”, over de spoorweg richting “Heidestraat” waar in het plaatselijk schooltje onze laatste rustpost is, hier is het goed druk want buiten de 4 km komen alle afstanden hier langs, het is werken geblazen voor de helpers.
We beginnen nu aan onze laatste lus van 7,5 km. Even huisjes kijken om dan terug richting Niel te stappen, achterdoor de begraafplaats stappen we langs de “Katameldijk” richting “Rupeldijk”, door het goede weer is het hier op de koppen lopen en oppassen geblazen voor de vele fietsers, langs restaurant “Tolhuis Veer” en het café “Tolhuis” komen we verder op de dijk, aan de overzetboot is het dringen om op de boot te komen, via de oude elektriciteitscentrale komen we in de “Laardreef”, langs het “Laarhof” en de “Laarkapel” waar we linksaf richting de Scheldedijk gaan. Deze volgen we even om zo terug in Schelle dorp te komen. Langs de visvijver en de sporthal kom ik aan “Taverne Scherpenstein” ook een gulle sponsor van de wandelclub, hier is het dus tijd om een extra rustpost in te schakelen, het is heel druk op het ruime terras waar het mooi toeven is door het mooie uitzicht op het park van Schelle. Nu door het park, de “Leopoldstraat” en de “Rupelstraat” komen we terug aan de startzaal. De 35 km zitten erop, ik heb onderweg heel veel lachende mensen gezien en dat wil zeggen “het was een prachtige wandeling”. Hopelijk zien we jullie allemaal terug op 9 November voor onze “5de Octaaftocht” “Niel in kermissfeer”. Hopelijk tot dan en liefst met evenveel zon .
Voor de foto’s “klik hier”.
1.9.08
Kinderlogica
Hij: ik zou eigenlijk nog dringend een lief moeten zoeken.
Zij: ja, ik ook eigenlijk.
Hij: maar ze moet in ieder geval zeker een gsm hebben.
Zij: o ja, en waarom eigenlijk?
Hij: allee lompe, dat is toch simpel, dan kunnen we ’s avonds in bed toch naar mekaar bellen hé.
Kinderlogica, het is en blijft schitterend.