21.12.09

Het Prinsenhof te Brugge.

Op het einde van de jaren 1300 brachten de Bourgondische Hertogen een andere wooncultuur mee naar Vlaanderen. De kille residentie van de sobere Steen op de Burg in Brugge en het slot van Male trokken hen niet aan.
Ze wensten meer luxe en luchtiger paleizen of “Hoven”. Te Brugge werd een grafelijk goed waarvan in 1396 voor het eerst sprake is, vergroot tot een weelderiger residentie “ Het Prinsenhof”.
De Bourgondische hofhouding kende er een explosieve groei tijdens Brugge’s gouden eeuw. Het Prinsenhof was het toneel van enkele schitterende feesten. Denken we maar aan het huwelijk van Filips de Goede met Isabelle van Portugal en dit van Karel de Stoute met Margaretha van York (vijfjaarlijkse Gouden Boomstoet). Na de dood van Maria van Bourgondië in 1482 raakte het kasteel in verval en het gebouw werd verkocht.
Op 5 februari 2008 werd hier het prestigieuze hotel “Duke’s Palace” geopend. Het is de eerste vestiging van de luxeketen Kepinsky in België en het eerste vijfsterrenhotel in Brugge. Het hotel heeft 93 kamers.
Of het bruintje van de gemiddelde wandelaar “een verwenverblijf” van enkele nachten kan trekken is nog maar zeer de vraag.
Een reactie posten