26.5.06

Aspuurge

Gisteren 25-05-2006, Ons Heer Hemelvaart, ja hierboven waren ze er gisteren schijnbaar niet zo gelukkig mee, aan het weer te zien toch. Maar een echte wandelaar kijkt niet op een druppeltje meer of minder.
Plaats van afspraak was ditmaal Puurs, jawel, waar de asperges vandaan komen, ook het witte goud genoemd en aan de dagprijs te zien is die naam zeker niet slecht gekozen, 9 € per kilo kan men moeilijk een zacht prijsje noemen. Natuurlijk is het gewin ervan geen werkje voor doetjes.
Om te beginnen begint men met het aanleggen van de groeiplaats, het duurt dan 3 jaar alvorens men kan beginnen oogsten en van de oogst op het eerste jaar ben je er zeker niet rijk van geworden, het seizoen duurt dan ook niet lang, van ongeveer half mei tot op een bepaalde heiligendag einde juni, de naam van deze nestor ontsnapt me even, op deze plaats kan je natuurlijk ook niets anders winnen in tussentijd, vandaar.
Wanneer de scheuten gaan uitkomen, meestal is dit in de vroege morgen, dus vroeg uit bed is de boodschap, breken ze de aarde in scheurtjes die men makkelijk kan zien omdat men de bedden (dat zijn de opgehoogde perken waarin ze groeien) mooi glad zijn gestreken, dan is het de kunst om de asperges met een speciaal steekmes los te maken van de wortel. Als men het op deze manier kan doen dan krijg je asperges met een mooie witte kop. Als men er niet op tijd bij is en de scheuten blijven een tijdje boven het bed uitsteken begint de kop blauw te verkleuren en spreekt men dus van blauwkoppen.
Het verkleuren ervan heeft geen enkele invloed op de smaak maar zeker wel op de prijs, deze zijn merkbaar goedkoper dan hun witte broeders. Dit weekend zijn er dan ook de aspergefeesten aan de gang, genaamd Aspuurge, prachtige woordspeling heb ik het altijd gevonden.
Inschrijven voor de wandeltocht van de dag, te kiezen afstanden 6-10 15 of 22 km, voor ons was de 22 km een goede training voor aanstaande zondag, de grote klassieker voor de wandelaar nl. Kluisbergen, jawel met alle kuitenbijters uit de gekende Ronde van Vlaanderen in de Vlaamse Ardennen, meer daarover na het weekend.


Hier enkele clubleden van WSV Schelle onderweg in een uitgeregend Puurs.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik vind ze onnoemelijk lekker, die asperges, en als ze niet zo duur waren zou ik ze iedere dag op het menu durven zetten, maar dat kan Bruintje helaas niet trekken.
Een aangename tocht in Kluisbergen!

Unknown zei

Kluisbergen, ja om daar rond te komen zal het niet lukken op asperges alleen, daar zal een ferme schelle van de zeuge aan te pas moeten komen.

Anoniem zei

Prachtig Fred. Het heeft even geduurd maar je weet, het soort mensen zoals ik hebben geen tijd.
Als het geen probleem voor je geeft zet ik een link op mijn maandberichten.

Unknown zei

@lex in thai,
Bedankt Alex, dat kan ik zeker waarderen.